avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am cumpărat un garaj cu boxă anexată, fără să-mi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am cumpărat un garaj cu boxă anexată, fără să-mi dau seama că boxa nu e integrată în CF-ul garajului, iar acum am de-a face cu o situație foarte complicată. Cum aș putea-o rezolva?

Buna ziua.

Am urmatoarea problema.

In urma cu un an am cumparat un garaj individual la demisolul unui bloc de locuinte cu act de vanzare-cumparare inregistrat la notariat, totul legal.

Acest garaj are prevazut, atasat, din constructie, o boxa, o anexa de 2 m2 in care se afla sursa de apa si tabloul de comanda pentru electricitate.

Initial, pur si simplu, nu mi-a trecut prin minte, nu m-am gandit ca ar trebui ca si anexa, boxa respectiva sa aiba schita si cf-ul ei separat, avand convingerea ca este integrata in garaj si nu este nicio problema. Mai simplu spus, nu m-a dus capul sa-mi pun aceasta problema dinainte de incheierea contractului.

Abia la o zi dupa perfectarea actelor la notariat am luat legatura cu proprietarul si i-am cerut explicatii despre lipsa cf si schita pentru anexa, boxa din dosarul garajului.

Din explicatiile lui aveam sa descopar o situatie complicata din pricina careia m-am suparat foarte tare si am decis sa va cer ajutorul.

Acesta a ramas surprins de solicitarea mea si a sustinut permanent ca si el, la randul lui, cand a cumparat garajul de la fostul proprietar in urma cu 5 ani, nu si-a pus aceasta problema deloc, pana acum, cand i-am pus-o eu, fiind convins ca boxa respectiva este parte integranta din garaj, insa m-a asigurat ca va lua legatura cu proprietarul dinaintea lui si va face tot posibilul sa o rezolve ca sa am totul in regula.

Mi-a dat si mie datele de contact ale acestuia si totul se rezuma asa.

Primul proprietar fiind convins ca a vandut totul (garaj + boxa), sustinand ca nici el nu si-a dat seama ca nu le-a vandut "la pachet" (pentru toata situatia invinovatind notarul unde s-au legalizat actele de vanzare cu cel de-al doilea proprietar) nu s-a mai ocupat sa-si plateasca impozitele pentru acest spatiu de 2 m2.

Boxa + garajul fiind inregistrate la ANAF pe persoana juridica (firma lui), acesta sustine, fara insa a prezenta probe cu documente oficiale, de la ANAF, ca, in acest rastimp, de 5 ani, impozitele cumulate + penalitatile neplatite au ajuns la suma de aproape 4000 de lei, suma pe care nu doreste s-o achite pe motiv ca nu s-a folosit de spatiul respectiv in perioada de 5 ani, cat a fost la al doilea proprietar (de la care am cumparat garajul), prin urmare, dupa logica dumnealui, sustine si conditioneaza ca acesta, al doilea proprietar, sa achite aceste taxe, impozite si penalitati neachitate si abia dupa aceea va intocmi actele pentru spatiul respectiv direct cu mine.

Mentionez ca accesul la camaruta, boxa, anexa respectiva se poate face atat din interiorul demisolului blocului - prin scara blocului-palier parter-demisol, cat si direct din garaj, fiind prevazuta, din constructie, intrare cu usa pentru acces acolo.

Repet, tot acolo se afla sursa de apa iar, foarte important, teava de scurgere catre canalizarea publica, trece prin garajul meu, canalul de colectare fiind in exterior, la un metru diagonala de intrarea in garaj.

La fel si tabloul de comanda pentru electricitatea garajului si a boxei. Se afla in boxa atasata garajului, pentru care nu am acte si proprietar figureaza firma primului individ care, intre timp a declarat ca nu are datorii pentru ea si a inchis-o, a radiat-o.

Toate aceste utilitati sunt existente asa din constructia blocului, nefiind nimic improvizat sau adaugat ulterior.

Mai mentionez ca primul proprietar nu s-a ingrijit si nu se ingrijeste in niciun fel de acest spatiu, fiindu-i total indiferent, nu a ingradit, izolat sau restrictionat in niciun fel acest spatiu, camaruta, anexa, boxa de 2 m2, totul fiind in grija si utilizarea libera a mea.

Inca o mentiune, pe care, poate, o veti considera relevanta.

Din pacate, al doilea proprietar nu s-a preocupat sa faca demersurile necesare pentru a trece contractul de furnizare electrica pe numele acestuia si a ramas in continuare pe numele primului proprietar (nu stiu daca firma sau el insusi) consumul fiind platit la zi, sustinand ca a fost indiferent, neglijent cu acest aspect, interesandu-l doar sa aiba curent, sa-l plateasca si atat.

Prin urmare, va rog, ajutati-ma, sfatuiti-ma ce trebuie sa fac mai departe astfel incat sa devin proprietar deplin, legal si pe boxa atasata unde se afla utilitatile ce trec prin si deservesc garajul meu!

Am vreo obligatie sa achit eu eventualele taxe, impozite si penalitati restante neachitate de primul proprietar?

I-am pus in vedere primului proprietar ca-l voi da in judecata pentru a reusi sa devin proprietarul acelei camarute dar ma tratateaza cu totala indiferenta si impune celui de-al doilea proprietar sa-i achite darile la stat pentru perioada cat a fost in utilizarea acestuia.

Ce sanse as avea sa castig un eventual proces in instanta?

Exista si alte cai sa rezolv aceasta problema fara costurile si stresul unui proces, in afara de mediere?

Daca aveti nevoie de lamuriri va stau la dispozitie.

Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 11 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cred ca se subintelege ca cel de-al doilea proprietar nu doreste sa achite impozitele, taxele si penalizarile restante ce sunt pe numele fostului proprietar!
In schita cadastrala a garajului apare anexa?
In contractul de v/c apare anexa cu suprafața de 2 mp?
Apa este contorizata? În ce baza se plătește?
Există contor de energie separat în anexa? În ce baza se plătește energia?
Daca anexa nu apare în contractul de v/c și nici în schita cadastrala atunci trebuie rectificat cadastrul.
Mai exista și alte garaje similare, cu anexa?
Am specificat de la inceput.
In tot dosarul garajului, deci, implicit, schita cadastrala, contractul de v/c nu apare nicaieri nimic!

Apa este trasa si contorizata doar pana la anexa si este pe numele primului proprietar, insa, repet, teava de scurgere trece PRIN (si nu pe dedesupt) garajul meu.
Acelasi lucru si cu energia electrica. Tabloul de comanda se afla (doar) in anexa iar contractul cu furnizorul este pe numele primului proprietar. Am explicat in detaliu (aproape) toate acestea!
Nu stiu cum sunt, ce au si ce nu au celelalte garaje. Este un bloc la peste 500 km departare de domiciliul meu unde ajung rar si nu cunosc aproape pe nimeni de incredere.
De ce am cumparat tocmai acolo, aceasta este o alta discutie ce consider ca nu-si are rostul.


Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
gi-jane2, moderator
Dacă utilitățile sunt contorizate și exista contracte înseamnă că anexa a fost considerata ca fiind cuprinsa în actul de proprietate al garajului, acesta fiind actul în baza căruia au fost încheiate contractele cu furnizorii de utilități.

Dumneavoastra ati spus o concluzie.
Imi sugerati, astfel, sa inchei noi contracte de utilitati doar in baza contractului de vanzare/cumparare a garajului?
Spuneti-mi, va rog, ce as avea de facut mai departe, concret!
Daca as chema in judecata primul proprietar, as avea castig de cauza?
Ce alte solutii ar mai fi astfel incat sa nu ajung la un proces in instanta?

Oare sa ma duc la Oficiul de Cadastru si sa cer refacerea schitei, in care sa fie inclusa si aceasta boxa, sa fie un singur cf (desi stiu sigur ca boxa respectiva are cf separat pe numele persoanei juridice a primului proprietar pentru ca l-am vazut clar mentionat separat intr-un act...) ar fi o idee de pus in practica?
Ultima modificare: Joi, 15 August 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Problema cadastru si intabulare Sleipnir23 Sleipnir23 Buna seara, Am gasit un apartament cu doua camere la 39000 de euro pe care vreau sa-l achizitionez prin programul prima casa IV. Dispun de un avans de 12000 ... (vezi toată discuția)
Vanzare boxa (de la bloc) fara dezmembrare amadeus79 amadeus79 Avem urmatoarea situatie delicata: un bloc unde fiecare apartament are boxa la subsol, cu detalii in Cartea Funciara a apartamentului. In 1998 pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Evictiune contract de vanzare cumparare Daniel1511 Daniel1511 Buna ziua, ce trebuie sa fac in calitate de vanzator al unui imobil, (pentru care am incheiat deja un contract de vanzare cumparare), pentru a proteja ... (vezi toată discuția)