avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... avize psihologice
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

avize psihologice

Buna
Daca sunt angajat in calitate de sofer la doua firme ale aceluiasi patron am nevoie de 2 avize psihologice diferite? sau e ok doar unul pentru ambele firme
Mentionez ca firmele evident colaboreaza cu acelasi cabinet
Cel mai recent răspuns: raulserj , utilizator 09:25, 14 August 2019
Buna ziua,
Eu as spune ca va trebuiesc doua avize, aveti doua contracte de munca diferite cu doua firme diferite, chiar daca este acelasi patron si aceeasi functie, sofer.
Asa ma gandesc si eu, dar tare as vrea sa fiu sigur de treaba asta....
Tot caut in lege dar nu e stipulata niciunde situatia asta :)
Examinarea medicala la angajare si apoi periodic este obligatorie pentru fiecare CIM al lucratorului si se finalizeaza cu emiterea fisei de aptitudine a lucratorului pentru fiecare loc de munca/ post de lucru/ meserie, cu respectarea prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare
-art. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/ funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
Codul muncii mentioneaza:
-art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Multumesc, deci e nevoie de aviz pentru ambele firme daca am inteles bine, nu?
Ati inteles bine.

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudini! buna ziua, poate o persoana care nu a obținut ... Dumitru67 Dumitru67 Fisa de aptitudine ! Buna ziua, poate o persoana care nu a obținut fisa de aptitudini sa fie angajata în condiții legale? Care sunt sancțiunile pe care le ... (vezi toată discuția)
Ordin comun mtr. nr.1260/ 10.10.2013 si ms nr.1390/ 18.11.2013 parlucian parlucian Buna ziua, am inteles ca legea 1390/2013 ar obliga soferii profesionisti sa detina la bordul autovehiculului dosarul analizelor medicale + testul psihogic. Ele ... (vezi toată discuția)