avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa de aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa de aptitudine

Buna ziua
fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:06, 3 Mai 2023
Bună ziua!

Obligatoriu înainte.
Legea 319/2006, Art. 13: „j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajării; ”
H.G. 355/2007: „Art. 15. - Examenul medical la angajarea în muncă se efectuează pentru:
a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;
b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;
c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.”
Codul muncii precizeaza:
-art. 27 (1) O persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare precizeaza:
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
j) să angajeze numai persoane care, în urma examenului medical şi, după caz, a testării psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de muncă pe care urmează să o execute şi să asigure controlul medical periodic şi, după caz, control psihologic periodic, ulterior angajării;
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
-art.30 Persoana examinata poate contesta rezultatul dat de catre medicul specialist de medicina muncii privind aptitudinea în munca.
Analizand articolele mentionate, impreuna, putem deduce ca incheierea fisei de aptitudine de catre medicul specialist de medicina muncii se poate face numai anterior angajarii, iar angajarea/ inchierea CIM numai dupa efectuarea examinarii medicale. Daca nu se respecta emiterea fisei anterior angajarii, se poate avea in vedere faptul ca lucratorul care urmeaza a fi angajat este privat de posibilitatea de a putea contesta decizia medicala.
Data angajarii se considera data la care dupa ce se semneaza CIM lucratorul se prezinta pentru instruirea introductiv generala in domeniul ssm.
Multumesc
Buna ziua, ca sa nu mai deschid un topic nou...intrebare: Daca angajatul nou face medicina muncii de ex azi si semneaza cim din diverse motive peste o luna....e ok din punct de vedere legal? adica pe fisa de aptitudine o sa fie data de 03.05 si cim cu 31.05? Multumesc in avans de raspunsuri.zi buna.
Trebuia sa deschideti o discutie noua pentru anu obliga pe cei care doresc sa comenteze, sa citeasca tot ceea ce s-a scris anterior.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Fisa de aptitudine este valabila cel mult pana la primul examen medical periodic sau daca se schimba intre timp, riscurile profesionale mentionate in fisa de angajare intocmita de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare instructaj introductiv general Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua, In situatia in care un muncitor semneaza un CIM de ex cu data de 24.09 si instruirea introductiv generala o face efectiv azi este corect dpdv ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii Nicoletapuricel Nicoletapuricel Buna ziua, societate cu un singur angajat care este si administratorul societății, angajatul trebuie sa facă medicina muncii anual? (vezi toată discuția)
Lipsa fisa aptitudini carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Care este sanctiunea pentru lipsa fisei de aptitudini ? Este doar amenda sau contractul poate fi declarat nul ? ( lipsa medicina muncii ) ... (vezi toată discuția)