avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Drum public - cum se delimiteaza?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Drum public - cum se delimiteaza?

Conform codului rutier:
"drum public – orice cale de comunicatie terestra, cu exceptia cailor ferate, special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier, deschisa circulatiei publice; drumurile care sunt închise circulatiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile;"

Aceasta descriere este foarte vaga, adica poate fi orice o cale de acces, o alee, o carare, poate nici sa nu existe drum.

Intrebare este: cum se poate delimita din punct de vedere legislativ, cum poate politia sa stie ca acel drum este public? Au acces la structurile funciare?

Caz concret: se conduce un autoturism fara permis/inmatriculare pe un drum agricol, fara niciun marcaj de "inchis circulatiei publice", dar acela e aproape imposibil sa-l numesti drum. Soferul comite o infractiune, in cazul in care este oprit de politie?

Dilema mea este cat se extinde domeniul drumului public, imi parea normal sa includa acele drumuri care au definitie clara in codul rutier, adica: drum national, european, autostrada, comunal, etc.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:38, 22 Noiembrie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, nu faceti confuzie intre Domeniul public si drum public privind circulatia rutiera pe drumurile publice .
Sunt doua aspecte total diferite .
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sintagma care lamureste lucrurile e : " special amenajata pentru traficul pietonal sau rutier".
Exista si drumuri forestiere, drumuri agricole.
Ok, mai exista si drumuri publice neasfaltate (in principiu amenajate cu piatra si relativ intretinute, sunt case in zona, exista si o denumire a strazii), dar asta nu inseamna ca in mijlocul unui cimp e un drum public. Acolo e proprietatea cuiva.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducerea fara permis pe drumurile de exploatare agricola nmhd nmhd Buna ziua, Pe ce drum si voie sa conduci fara permis fara un instructor dar cu o persoana posesoare de permis? Drumurile agricole si forestiere? Sunt ... (vezi toată discuția)
Interzisa oprirea in fata garajului ? Pilu Pilu Buna ziua, mi-e putin jena sa intreb dar n-am ce face. Am un garaj si se intampla uneori sa-mi blocheze iesirea sau intrarea. Stiu ca e interzis de lege asa ... (vezi toată discuția)
Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură ... Beneficiile Beneficiile Poate poliția locală sa ami facă dosar penal pentru băutură dacă mă aflam pe un drum forestier (vezi toată discuția)