avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua
Am o intrebare: Daca in urma unei casatorii a rezultat un copil minor, care va ramane la mama, unde se poate divorta cel mai usor? La Starea Civila sau la Notar? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 16:47, 24 August 2019
Si si.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca din casatoria partilor a rezultat un copil minor, nu se poate divorta la Serviciul de Stare Civila, ci doar la notar, in situatia in care sotii sunt de acord cu toate aspectele ce tin de desfacerea casatoriei, in sens contrar fiind necesar ca divortul sa se desfasoare pe cale judecatoreasca.
Cazurile de divorţ
Art. 375 c.civ
Condiţii

(1) Dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă ori notarul public de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii.

(2) Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

(3) Dispoziţiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile în mod corespunzător.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oh, scuze, e corect ce a spus colega. Mersi, Simona.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort rapid stoicamike stoicamike sunt casatorita de 5 ani si am un copil de 1 an. As vrea sa stiu in cat timp as putea divorta (cat mai repede de preferinta) in ce modalitate si cat ar ... (vezi toată discuția)
Divort prin notar sammy44 sammy44 Se poate desface o casatorie prin notar daca exista 2 copii minori cu handicap? (vezi toată discuția)
Depunere acte divort fata stirea celuilalt sot- divort pe cale notariala Suruianu Suruianu Buna ziua!Exista posibilitatea ca unul din soti sa depuna actele de divort fara stirea celuilalt la un notar??In cat timp ar trebui sa vina citatia acasa?? (vezi toată discuția)