avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul vrea să introducă clauză de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul vrea să introducă clauză de neconcurență pentru doi ani, cu jumătate din salariul brut. E abuzivă clauza, sau nu?

Buna ziua,
Angajatorul meu vrea sa introduca clauza ne neconcurenta in contract astfel: angajatii sunt profesori iar in clauza se stipuleaza ca daca pleaca, trebuie sa nu predea timp de 2 ani pe teritoriul orasului si in localitatile invecinate nici catre persoane fizice, nici juridice. In acesti 2 ani ar primi jumatate din salariul brut din ultimele 6 luni. Ori acest salariat nu stie sa faca altceva si ar avea dreptul la munca ingradit. Este abuziva clauza sau nu?
Propunerea mea a fost sa ofere un salariu intreg ca sa poata trai in acesti 2 ani dar nu a fost de acord.
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 23:07, 26 August 2019
Este o scoala privata.

Cornel Vasile a scris:

Ce activitate are actualul angajator ?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

2. Art. 21 Codul muncii prevede ca, clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa-i plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul actului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.
De asemenea, trebuie mentionat si terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii. De regulă, se impune stabilirea concretă (nominală) - caz de caz - a posibililor terţi-angajatori la care se interzice prestarea activităţii, în pofida faptului că, incontestabil, este o cerinţă dificil de realizat în condiţiile unei economii de piaţă în care agenţii economici apar şi dispar cu o frecvenţă relativ ridicată.
Tocmai de aceea sunt de părere că terţii - dincolo de prezenţa lor, ca atare, a fiecăruia şi pe această cale, a tuturor - ar fi posibil să fie enumeraţi şi ca o categorie de angajatori (cum ar fi, spre exemplu, agenţi de turism, producători de automobile, de confecţii, de produse alimentare etc.);

Clauză de neconcurenţă trebuie să precizeze expres şi concret aria geografică (o localitate, un judeţ, o zonă) în care fostului salariat îi va fi interzis să presteze, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în reală concurenţa cu cea prestată la angajatorul său.
Multumesc pentru precizari. Imi sunt foarte folositoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata utilizatoare, daca sunteti deja angajata si angajatorul vrea sa modifice contractul initial in mod unilateral introducand o clauza suplimentara nu aveti decat sa nu semnati clauza!!!
Daca sunteti in faza de angajare mai bine va cautati un alt angajator, chiar daca noul angajator va va plati mai prost nu riscati sa munciti cu sabia lui Damocles.
Un angajator care impune astfel de clauze in acest domeniu de activitate nu este decat un profitor ordinar care nu este motivat de nimic altceva decat de constrangerea profesorilor, nu de calitatea serviciilor de invatamant pe care stabilimentul sau le va presta!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional contract de munca stabilo stabilo Am semnat la munca un act aditional prin care angajatului ii revine obligatia ca pe parcursul executari contractului sau dupa incetarea acestuia pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Clauza contact de munca radu587 radu587 Acum m-am angajat la o noua firma si in contractul meu de munca este o clauza: Dupa incetarea contractului de munca, pe o perioada de doi ani, salariatul se ... (vezi toată discuția)
Un contract de confidentialitate Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Angajatorul ma obliga sa semnez un document prin care ma angajez ca doi ani de la parasirea firmei in care lucrez acum, sa nu ma angajez intr-o ... (vezi toată discuția)