Buna ziua,
Angajatorul meu vrea sa introduca clauza ne neconcurenta in contract astfel: angajatii sunt profesori iar in clauza se stipuleaza ca daca pleaca, trebuie sa nu predea timp de 2 ani pe teritoriul orasului si in localitatile invecinate nici catre persoane fizice, nici juridice. In acesti 2 ani ar primi jumatate din salariul brut din ultimele 6 luni. Ori acest salariat nu stie sa faca altceva si ar avea dreptul la munca ingradit. Este abuziva clauza sau nu?
Propunerea mea a fost sa ofere un salariu intreg ca sa poata trai in acesti 2 ani dar nu a fost de acord.
Multumesc!
1. Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
2. Art. 21 Codul muncii prevede ca, clauza de neconcurenta il obliga pe salariat sa nu presteze in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau ori sa nu presteze o activitate in favoarea unui tert care se afla in relatii de concurenta cu angajatorul sau si il obliga pe angajator sa-i plateasca salariatului o indemnizatie lunara.
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul actului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.
De asemenea, trebuie mentionat si terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii. De regulă, se impune stabilirea concretă (nominală) - caz de caz - a posibililor terţi-angajatori la care se interzice prestarea activităţii, în pofida faptului că, incontestabil, este o cerinţă dificil de realizat în condiţiile unei economii de piaţă în care agenţii economici apar şi dispar cu o frecvenţă relativ ridicată.
Tocmai de aceea sunt de părere că terţii - dincolo de prezenţa lor, ca atare, a fiecăruia şi pe această cale, a tuturor - ar fi posibil să fie enumeraţi şi ca o categorie de angajatori (cum ar fi, spre exemplu, agenţi de turism, producători de automobile, de confecţii, de produse alimentare etc.);
Clauză de neconcurenţă trebuie să precizeze expres şi concret aria geografică (o localitate, un judeţ, o zonă) în care fostului salariat îi va fi interzis să presteze, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în reală concurenţa cu cea prestată la angajatorul său.
Demos
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata utilizatoare, daca sunteti deja angajata si angajatorul vrea sa modifice contractul initial in mod unilateral introducand o clauza suplimentara nu aveti decat sa nu semnati clauza!!!
Daca sunteti in faza de angajare mai bine va cautati un alt angajator, chiar daca noul angajator va va plati mai prost nu riscati sa munciti cu sabia lui Damocles.
Un angajator care impune astfel de clauze in acest domeniu de activitate nu este decat un profitor ordinar care nu este motivat de nimic altceva decat de constrangerea profesorilor, nu de calitatea serviciilor de invatamant pe care stabilimentul sau le va presta!!!