avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc

Buna ziua.
Stiu ca s-a tot discutat pe tema aceasta, dar am o nelamurire: recuperarea banilor in cazul reparatiei unui acoperis de bloc se face doar in cazul unei hidroizolatii sau si in cazul unei acoperis tip sarpanta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: anca0704 , utilizator 08:33, 26 August 2019
Buna ziua,
In ambele cazuri.
De nu construiti dvs. sarpanta unde hidroizolatia se face pe terasa sau daramati sarpanta daca ea exista...
Terasa blocului a mai fost reprata cu hidroizolatie bituminoasa (nu stiu care este termenul tehnic), dar in 3-4 ani s-a ajuns tot la infiltratii, De aceea am ales sa conturiesc de la 0 un acoperis tip sarpanta si nu era foarte sigura daca se procedeaza la fel in ambele cazuri (hidroizolatie si acoperis tip sarpanta).
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
anca0704, utilizator
O puteti face* dar trebuie urmata calea legala daca doriti sa recuperati investitia.
Va trebuie, in mare, acordul asociatiei, autorizatie de constructie, firma autorizata....
Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
Ionut.ion, utilizator
Desigur ca legal, altfel nici nu ma complic. Doar ca voiam sa stiu sigur daca aceasta recuperare e valabila pt ambele varinate de reparatie.
Ca sa va explic mai exact situatia.
Am vorbit cu presedintele asociatiecare mi-a spus urmatoarele:
1. Legea 196/2018 spune ca si de spatiul comun fiecare trebuie sa il intretina fiecare locatar.
2. El nu poate sa treaca bani la intretinere, respectiv sa oblige pe nimeni sa plateasca daca eu fac un acoperis si ca oricum vecinii deja au strigat in gura mare ca nu vor
3. El reprezinta o asociatie non-profit si atunci nu poate obliga omul sa plateasca (chiar de ar fi sa vina anaful, primaria sau orisicine).

Dar, daca pana la urma imi asum eu toate cheltuielile, exista posibilitatea sa devin proprietar pe spatiul din pod? Adica sa nu mai aiba nimeni acces pe spatiul respectiv. Legal, cu hartie la mana!
Dpdv legal acoperisul blocului reprezinta " parte comuna" de care raspunde administratia, Nu fiecare locatar in parte, cum spune presedintele.
Spre exemplu...Sa luam tereasa, acoperisul, ca asta va intereseaza acum...
Sa presupunem ca este degradat si se infiltreaza apa in apartamentele de sub terasa, ultimul nivel.
Cum procedeaza proprietari afectati:
Anunta Presedintele asociatiei.
Acesta, cu acordul comitetului, poate folosi banii din fondul de reparatii pentru a repara terasa. Daca avaria este mai mare si implica un cost mai mare...organizeaza o Adunare generala in care prezinta problema, solutiile de remediere si devizul de plata.
Adunarea voteaza efectuarea lucrari si administratorul imparte costurile tuturor proprietarilor, dupa cota parte indiviza.
Se mai poate si ca aceasta Adunare generala sa nu aprobe nici.un fel de lucrare sau conducerea asociatiei sa nu s implice...
Atunci proprietarul afectat poate repara stricaciunile pe banii sai urmand a se adresa instantei pentru recuperarea prejudiciului ( costurile lucrari, onorariu avocat, eventuale daune cauzate de apa infiltrata...)
Dar proprietarul nu poate construi o sarpanta, cu sau fara acordul asociatiei ( legal trebuie acordul tuturor proprietarilor pentru asta...) acolo unde exista terasa si apoi sa ceara banii pe lucrare. Plus ca daca face asta fara Autorizatie de constructie ( ce nu poate fi obtinuta fara acordul tuturor proprietarilor) risca amenda si dispunerea de a reveni la situatia anterioara ( daramarea sarpantei).
Poate doar repara/schimba hidroizolatia terasei, cu o firma autorizata si deviz de lucrare...
Gasiti mai multe info. in legea 196/2018, legea asociatiilor de proprietari.


Ultima modificare: Vineri, 23 August 2019
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Acord vecini constructie acoperis. anca0704 anca0704 Buna ziua. Locuiesc intr-un apt. la ultimul etaj al unui bloc. Pentru ca avem mari probleme cu infiltratiile de la bloc (imi pare rau ca nu pot atasa poze sa ... (vezi toată discuția)
Am cumparat la etajul 11 un penthouse care are o terasa care ... Boeru Gheorghe Boeru Gheorghe Am cumparat la etajul 11 un penthouse care are o terasa care este și tavanul a 2 apartamente aflate la etajul 10. Am aflat ulterior ca sunt infiltrații de ... (vezi toată discuția)
Acoperis sarpanta Edu13 Edu13 Buna ziua. Acum 10 ani sora mea a cumparat un apartament la etajul 4, prevazut cu sarpanta construita de fostul proprietar impreuna cu vecinul de langa. Nu ... (vezi toată discuția)