avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj apartament

Buna ziua.

Am o intrebare. Mai intâi o mica descriere.

Dna C a cumparat pe numele ei (unic proprietar in acte) un apartament in care locuieste mama ei. Banii au fost partial ai ei, partial ai mamei. Bun cumparat in timpul casatoriei, iar acum dna C divorteaza. Fostul sot este de buna credinta si nu are pretentii. Si dna C si fostul sot sunt cetateni straini (UE)

Ce pasi trebuie facuti pentru a transa definitiv aceasta situatie?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: AdrianMa , utilizator 20:19, 27 August 2019
Buna ziua,

Ar trebui sa precizati daca imobilul se afla in Romania, eu banuiesc ca da, altfel nu vad de ce ati fi intrebat aici si care este regimul matrimonial aplicabil relatiilor patrimoniale dintre dvs. si sot ?
Exista o anumita diferenta in functie de regimul matrimonial, dar ca un raspuns general, daca sotul nu are nicio pretentie in ceea ce priveste acest apartament, va puteti adresa unui notar din Romania pentru partaj.
Multumesc pentru raspuns.

Da, imobilul este in România.

Inca o intrebare, ce inseamna regim matrimonial?

Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
AdrianMa, utilizator
Regimul matrimonial reprezinta totalitatea regulilor de drept care guverneaza raporturile dintre soti cu privire la bunurile lor, dar si raporturile dintre soti si terti cu privire la aceste bunuri.

Pentru a intelege mai bine notiunea de regim matrimonial, precizez ca, exista trei regimuri matrimoniale: regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri, cel al separatiei de bunuri si cel al comunitatii conventionale de bunuri.

Sotii au posibilitatatea sa opteze, prin incheierea unei conventii matrimoniale pentru regimul separaţiei de bunuri sau pentru regimul matrimonial al comunitatii conventionale de bunuri.

In cazul in care nu exista o astfel de conventie matrimoniala, se aplica regimul comunitatii legale de bunuri.

Potrivit acestui regim matrimonial, bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt prezumate a fi bunuri comune. Sotii pot insa dovedi prin orice mijloc de proba, faptul ca un bun este propriu si nu comun.


Daca intre soti ar fi existat o conventie matrimoniala prin care acestia ar fi ales regimul matrimonial al separatiei de bunuri, atunci apartamentul ar fi fost bun propriu al sotiei.

Din ceea ce ati scris, inteleg ca nu exista o astfel de conventie matrimoniala, prin urmare, in acest caz se aplica regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri.

Asa cum am precizat, daca sotul nu are nicio pretentie in ceea ce priveste apartamentul respectiv, partajul poate fi facut la notar.


Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Inca o data multymessc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare drepturi aim29 aim29 Buna ziua, sotul are un teren dinaintea casatoriei. Constructia casei a inceput dupa casatorie si se face din bani de la familia lui. Casa nu este ... (vezi toată discuția)
Convenþia matrimonialã Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu O alta noutate a noului Cod Civil este conventia matrimoniala. Credeti ca va fi utilizată conventia la casatoriile viitoare sau chiar la cele deja ... (vezi toată discuția)