Sint in urmatoarea situatie: Am cistigat un proces si trebuie sa obtin cheltuielile de judecata solicitate si aprobate de instanta. In acest sens am apelat la un executor care, fara sa-mi ceara consimtamintul, a fixat ca suma de recuperat sa fie esalonata in 8 rate lunare.
Argumentul executorului pentru acest tratament: debitorul nu este angajat, nu are decit un ajutor pentru caz de boala, deci nu are ce sa-i execute.
Am constatat ca debitorul are o casa in provincie si alta in Bucuresti care este partial inchirata si o firma cu care confectioneaza mobila. Debitorul dupa ce a platit primele doua rate cu pauze intre ele, vazind ca ii merge, nu mai vrea sa plateasca. Desi i-am adus la cunostinta situatia debitorului (firma, chirii) executorul nu face nimic. Ce as putea sa fac in aceasta situatie?
Spre stupefactia unor sceptici ce nu au incredere in institutiile statului roman (comentarii de genul "Nu cred ca or sa dea curs cererii ..."), ONRC si-a facut treaba in mod exemplar.
Asisderea, instanta de judecata.
In atare situatie, daca executorul nu-si face treaba, reveniti.
Exista solutii si impotriva executorului, in cazul in care da dovada de "pasivitate".
Voi specifica detalii doar in caz de necesitate.
Personal, si eu "Astept cu interes sa vad ce va urma ... ".
Va felicit pentru faptul ca ati acceptat "varianta ONRC" .
Ma tin de promisiune: revin.
Intre timp s-au intamplat urmatoarele:
- debitorul a facut contestatie in anulare si a pierdut, si are un al doilea dosar de executie.
- executorul a inceput sa faca ce trebuie: a trimis somatie la BCR (dar nu prea are nimic in conturi) si la firma care are inchiriat spatiul de la strada.
Cu firma lucrurile merg greu: a trecut o luna si jumatate si firma nu a raspuns la somatie. Inainte sa fac cererea de valdare poprire, pentru a evita un nou proces, am incercat sa-i conving sa dea curs somatiei. Firma mi-a raspuns ca a platit anticipat tot contractul pe intregul an (contractul expira in martie) si va depune chitanta doveditoare. Cred ca mint, dar intreb: daca vine la proces cu o chitanta (poate falsa) care dovedeste ca a platit intreaga suma anterior de primirea somatiei, se mai poate face ceva?
gi-jane2
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca mint, dar intreb: daca vine la proces cu o chitanta (poate falsa) care dovedeste ca a platit intreaga suma anterior de primirea somatiei, se mai poate face ceva?
In continuare va tin la curent cum am promis. Si cum mi-ati solicitat.
Nu stiu daca sa mai reiau cazul relatat pina aici, In acest context pun urmatoarele intrebari;
1. Deoarece vechiul contract de inchiriere (intre debitor si firma) era pe 1 an de zile (expira pe 18 martie 2020) si dat fiind riscul sa nu pot cistiga procesul cu cererea de validare poprire am asteptat sa treaca data de 18 martie. A venit apoi pandemia si am aminat demersurile. Am asteptat degeaba: astazi am primit de la ONRC dovada ca vechiul contract de inchiriere nu a mai fost prelungit (desi firma in continuare functioneaza la acest punct de lucru). In aceste conditii pun intrebarea: este posibil ca firma sa functioneze la un punct de lucru fara contract de inchiriere sau sint si alte modalitati de acordare/folosire a spatiului (ex. contract de comodat)? Aceste modalitati nu trebuie comunicate la ONRC? Pot fi ele executate? Unde trebuie sa fac o reclamatie privind situatia de fata?
2. Situatia de fata este generata in principal de pasivitatea executorului. I-am cerut executorului sa fac executie imobiliara; a refuzat pe motiv ca debitorul a dovedit bunavointa in primul dosar, unde a platit citeva rate de 100 lei (cu pauze mari 700 lei in 15 luni). In al doilea dosar nu a platit nimic. Ultima actiune a executorului in al doilea dosar - o somatie catre firma - a fost in 12 dec. 2019. Deci au trecut peste 6 luni. A intervenit prescriptia in al doilea dosar?
Inca un amanunt: debitorul a facut contestatie la executie in al doilea dosar de executie si a pierdut. Disputa din acest dosar, incheiata recent, are efect asupra prescriptiei?
Executare silita
Luckylove
Buna ziua!
Speta mea e urmatoare:
In luna mai 2014 am deschis un dosar de executare silta, eu fiind creditor intr-un dosar de pretentii pe care l-am ... (vezi toată discuția)