stiu ca exista jurisprudenta cu privire la admiterea cererilor debitorilor care solicita instantelor anularea clauzelor referitoare la dr.creditorilor de a majora dobanzile bancare pe parcursul derularii contr de credit cu dobanda variabila.
cunoastem situatiile in care creditorii isi notifica debitorii ca li s-au majorat costurile creditului ca urmare a evolutie realitatilor de pe piata bancara ...
invocand drept temei juridic disp L 193/2000, debitorii sesizeaza anpc, acestia convoaca creditorul , incheie un pr,verbal si il remit instantei pt a obliga creditorul la anularea clauzelor pretins abuzive invocand drept temei faptul ca debitorul nu a avut posibilitatea sa negocieze majorarea desi aceast a operat in limitele prev in contract ( invariabil se citeaza dispoz din anexa 1 la lege ) ...
asa vrea sa stiu cum se poate apara creditorul pt a putea obtine anularea pr verbal in cauza .
Legea este suficient de clara, incat citarea ei este elocventa si nu vad ce alta cale doriti: "Art. 13. - (1) Instanta, in cazul in care constata existenta clauzelor abuzive in contract, aplica sanctiunea contraventionala conform art. 15 si dispune, sub sanctiunea daunelor, modificarea clauzelor contractuale, in masura in care contractul ramane in fiinta, sau desfiintarea acelui contract, cu daune interese, dupa caz.
(2) In caz contrar instanta va anula procesul-verbal intocmit. "
Deci sustineti-va in instanta cauza, iar daca nu aveti dreptate (asa cum nu au de multe ori firmele de recuperari creante sau de telefonie mobila, atunci este altceva!)
Sensul intrebarii mele era acela de a combate calificarea ca abuzive a unor dispozitii contractuale ( referitoare la modificarea dobanzii ) pe care debitorul le-a cunoscut si asumat prin semnatura .
inteleg ca la orice cererea a acestuia tb sa-i comunici temeiul intrinsec ( de calcul ) al modificarii dar sa fii obligat sa modifici - adica sa mentii dobanda - la aceleasi valori pe tot parcursul contractarii( in niste limite , repet, motivate de realitat economice ) pe considerentul ca legea califica astfel de practici ca abuzive nu stiu daca este o realitate echitabila si pt creditor ...
in fapt, ma intereseaza sa stiu daca aveti cunostinta de vreo sentinta/decizie sau de vreun comentariu doctrinar cu privire la interpretarea limitelor acestei sintagme * clauze abuzive * .