avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca

Cum se calculeaza corect vechimea in munca (in vederea acordarii sporului de vechime in munca la salariu) ptr un nou angajat la o societate, care isi incepe activitatea cu data de 01.09.2019, in conditiile in care acesta este angajat din 01.09.2001 (la o alta societate), in anul 2003 a beneficiat de somaj 6 luni, dupa care s-a reangajat, iar a avut 6 luni somaj, in anul 2004 si apoi s-a reangajat. Se scad cumva acele luni de somaj din vechimea in munca? Din cate stiu eu nu. Somajul reprezinta perioada asimilata, insa angajatorul actual sustine ce este perioada asimilata doar la stabilirea dreptului de pensionare, nu si pentru stabilirea vechimii in munca in vederea acordarii sporului de vechime in munca. Deci cum e corect.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:26, 6 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, se scad lunile de somaj din vechimea in munca.

1.In prezent, perioada de somaj nu constituie vechime in munca , ci de stagiu de cotizare la pensie si la sanatate, plata contributiilor facandu-se de catre AJOFM.

2. "Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 6 alin.(1) pct. III din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

In cazul in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj intr-o anumita perioada de timp, acea perioada va fi considerata vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca."
[ link extern ]

Asadar, numai perioada de somaj pana la 01.03.2002 constituie vechime in munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza somajul? ginutz_a ginutz_a stie cineva cum se calculeaza somajul? ma refer la persoana care intra in somaj. aceasta indemnizatie se calculeaza in functie de salariul pe care l-a avut ... (vezi toată discuția)
Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime ... Belgi Belgi Perioada de 4 ani de facultate(curs de zi)constituie vechime in munca? Buna ziua.In conditiile in care am o facultate absolvita la zi in perioada 2002-2006,cu ... (vezi toată discuția)
Bună ziua,am 57 ani și 35 ani vechime( din care am avut de ... Navrea Mariana Navrea Mariana Bună ziua,am 57 ani și 35 ani vechime( din care am avut de patru ori șomaj,deci patru ani)! Întrebarea mea este: pot ieși la pensie anticipată cu ... (vezi toată discuția)