avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce sa aleg: somaj sau pensie anticipata partial?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce sa aleg: somaj sau pensie anticipata partial?

Am ramas fara loc de munca. Am doua variante:
- somaj 1 an, apoi pensie anticipata partial 0,5 ani si pensie LV;
- pensie anticipata partial 1,5 ani si pensie LV.
Intrebari:
- 1 an de somaj va aduce vreun plus la valoarea pensiei?
- este semnificativ? (gandindu-ma ca 1 an voi avea doar banii de somaj).
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: uiup ilesev , utilizator 21:29, 9 Septembrie 2019
Cred ca mai buna este cea de-a doua varianta cu pensionarea.
Eu as alege somajul.
Somajul va aduce ceva in plus la pensie.
Pensia anticipata partiala este cu penalizare si nu aduce nimic in plus la pensie.
Multumesc pentru raspuns, domnule Carp Mircea.
Dati-mi voie sa mai intreb:
- 1 an de somaj va mari vechimea in munca de la 37 la 38 de ani? Ma ajuta cu ceva?
- cat stau in somaj, eu platesc din somaj (la fel ca din salar) ceva pentru pensie? Punctajul total pentru calculul pensiei va fi mai mare la sfarsitul perioadei de somaj? Aici ar fi motivul pentru care sa aleg somajul?
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
uiup ilesev, utilizator
Multumesc pentru raspuns, domnule Cornel Vasile.
Alegera ar fi motivata de marimea pensiei anticipate care (oricat ar fi) este mai mare decat somajul. As fi mai castigat material in anul "cu optiuni" (somaj vs. anticipata). Dar cand trec la pensia de LV, se va resimti ceea ce am ales?
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
uiup ilesev, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pentru barbat nascut in data de 24.08.1967 care are ... Vasilidis Vasilidis Buna ziua, Pentru barbat nascut in data de 24.08.1967 care are vechime totala de 36 de ani, 10 luni si 0 zile (este incadrat cu carte de munca de la 16 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipată Manea Alin Iulian Manea Alin Iulian Bună ziua, a-și dori să aflu păreri și/sau opinii despre cei care știu despre această pensie anticipată. Tatălui meu i-a venit acum 2 zile decizia de ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj pensie mpaul1952 mpaul1952 Am 4 întrebări legate de calculul pensiei. O să fiu foarte concret: 1) Am urmat 5 ani de politehnică la zi (1971-1976). Întrebare: Cum și cât se ... (vezi toată discuția)