avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Neplata impozit cladire nerezidentiala
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Neplata impozit cladire nerezidentiala

In anul 2015 am achiziționat impreună cu soțul meu o hală industrială pe care am inregistrat o imediat la fisc pentru impunere clădire și teren .Nu am fost intrebați dacă este clădire rezidențială sau nu .Am plătit impozitul anul calculat la această clădire ( luată de ei in calcul ca rezidențială ) , la apartamentul im care locuim și la mașină .Acum 2 saptamâni am fost chemați la Anaf si intrebati ce destinație are hala , daca are utilități și am declarat corect că nu este clădite de locuit .După alte 2 săptamâni am fost inștiințați in scris că datorăm impozit plus penalizări calculate din 2015 până in prezent - o sumă exorbitantă .Ne am dus la persoana care a făcut calculul care ne a demostrat că tot calculul este corect ( ne a prezentat modul de calcul ) .și care ne a explicat că s a calculat acest impozit plus penalizări pt. că nu am depus din 2015 până in prezent niciodată reevaruarea acestui imobil .Și da - recunoaștem că nu am depus pentru că nu am știut că trebuie făcută reevaluare pt.o clădire nerezidențială deținută de persoane fizice . Menționez că in tot acești cinci ani nu am primit nici o inștiințare de la Anaf cum că avem obligativitatea reevaluării și nici o inștiințare că avem un impozit de plătit majorat anual datorită nedepunerii reevaluării anuale .Au așteptat să treacă 5 ani și aproape de prescripție ne au sesizat .Vă intreb in mod respectuos - se poate face ceva ? Aștept opinia dv .Mulțumesc .
Cel mai recent răspuns: Bogdan Costache , Avocat 22:05, 13 Septembrie 2019
Buna ziua,

Ati putea analiza daca va puteti intemeia pe una din prevederile de mai jos din Codul Fiscal, pentru a cere diminuarea sumei datorate cu titlu de imozit.

Astfel, conform art 458 din Codul Fiscal:
Calculul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
(1) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referință;
b) valoarea finală a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;
c) valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.
(2) Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului București, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.
(3) Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
(4) În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.


Cu stima,
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2019
Bogdan Costache, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare impozit cladire 7clau 7clau Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca am firma de taxi si sediul firmei este acasa cu cat se mareste impozitul pe cladire ? (vezi toată discuția)
Recomandare pentru forma juridica, dupa renuntarea la pfa Keffr3n Keffr3n Salut, Am un job, full time, si pe langa asta mai fac mici chestii, legate de comunicare/publicitate. Sunt lucrari punctuale, mai mult de hobby. Din cate ... (vezi toată discuția)
Impozite locale 2016 flo72 flo72 Buna seara, In noul Cod Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 se precizeaza ca valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale se ... (vezi toată discuția)