avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis 3 luni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis 3 luni

Pe data 13 sep 2019 mi s a suspendat permisul pentru 90 zile,cu alcoolemie 0,29 in aer expirat,fiind implicat si intr un accident usor,o tamponare usoara ,fiind nevinovat,nedumerirea mea este: dupa trecerea celor 90 zile trebuie sa dau examen pt redobandire sau se prelungeste cu inca 30 zile fara examen? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:40, 24 Septembrie 2019
Articolul. 106
(1) În cazurile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 107 conducătorul de autovehicul sau tramvai trebuie să se prezinte obligatoriu, conform convocării, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
(1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliției rutiere care îl are în evidență, pentru verificarea cunoașterii regulilor de circulație, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reținut pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice vi se suspendă pe o perioadă de 90 de zile fără drept de reducere și cu susținerea testului de verificare a cunoștințelor. Dacă nu vă prezentați sau nu promovați testul perioada de suspndare se majorează cu încă 30 de zile
ing. Ioan Ciobanu
@Ioan Ciobanu

1. Cind a avut loc in 2019 aceasta modificare a codului rutier , respectiv a art.106 , in forma citata de dvs. ? Mai ales ca e mentionat art. 107 acolo, la aliniatul 1.1 si nu stiu sa fie vreo sanctiune aplicata conducatorilor auto, ci instructorilor. Aliniatul 1 este citat de doua ori !

"Articolul 106
(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) , sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.

Articolul 107
Sanctiunile prevazute la art. 100 alin. (3) , art. 101 alin. (3) , art. 102 alin. (3) , art. 103 alin. (2) si la art. 106 se aplica si instructorului auto atestat, aflat in procesul de instruire practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, ori examinatorului aflat in timpul desfasurarii probei practice a examenului pentru obtinerea permisului de conducere."
[ link extern ]

2. Autorul acestui topic spune ca a fost declarat nevinovat pentru producerea accidentului, deci oricum nu intra sub incidenta pasajului subliniat. Prin urmare nu se majoreaza sanctiunea de 90 de zile, daca nu se prezinta la examinare.

Dimpotriva, poate da examen pentru reducerea suspendarii de la 90 la 30 de zile. Daca solicita aceasta examinare si nu o trece,atunci se majoreaza cu 30 de zile.

Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permisul de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei .
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare permis de conducere milan92 milan92 Mi sa suspendat permisul de conducere pt. 90 zile(alcoolemie de 0.23 in aerul expirat)+amenda+9 puncte.La citeva zile am primit o scrisoare in care sint ... (vezi toată discuția)
Buna ziua va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg ... Teofil56 Teofil56 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti daca termenul de 30 zile din hg 1391/2006 pentru depunerea cererii de reducere a perioadei de suspendare a permisului auto ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 60 zile zme-ul zme-ul Pe 24.06 mi s-a retinut permisul de conducere (cat B) pentru 60 zile - neacordare de prioritate in intersectie dirijata (acident cu pagube materiale) Am ... (vezi toată discuția)