avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa recasatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa recasatorie

Am divortat acum un an si nu am reusit inca sa facem partajul.Anul care vine as vrea sa ma recasatoresc insa nu stiu daca facem partajul dupa, bunurile partajate din prima casatorie devin bunuri comune cu cel de-al doilea sot.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 10:23, 12 Decembrie 2009
Elena, nu pot spune ca nu am fost putin data peste cap de solutia asta prezentata de tine... ai avut astfel de cauze si s-au admis? Ca daca hotararea de partaj e definitiva, mie imi pare ca a doua hotarare, cea de constatare, incearca sa suprascrie, recte sa modifice, hotararea de partaj initiala.
Or o hotarare definitiva e definitiva si se poate modifica, eventual, numai prin cai de atac si nu prin alta hotarare.
Pe de alta parte, se vor avea 2 hotarari macar aparent contradictorii si asta ma ca, duce spre ... revizuire.
Actiunea aia daca are un dispozitiv in care nu se precizeaza sulta e buna de atac sau macar de clarificari, lamuriri ale dispozitivului si atat.
Dar solutia aratata de tine e tare interesanta, as vrea sa stiu daca ai intalnit asa ceva in practica.
:offtopic: Te rog nu redacta mesaje consecutive, se poate raspunde in acelasi mesaj pentru mai multi utilizatori.
Imi cer scuze pentru intarzierea in raspuns dar am avut probleme cu calculatoarul.
Nu am intalnit in practica o astfel de solutie si nici nu stiu daca exista. Eu insa asi incerca-o. Trebuie insa vazuta hotararea de partaj, cum suna. Ea intr-adevar, daca a devenit irevocabila, are autoritate de lucru judecat. Actiunea in constatare insa nu constituie titlu executoriu, nu poate fi pusa in executare silita si nu creeaza o situatie juridica noua ci, prin aceasta hotarare, se solicita instantei sa se constate valoarea actuala a bunului. Ea nu modifica in nici un fel hotararea de partaj si nu creaza un alt drept sau alta obligatie pentru fostii soti. Repet insa, trebuie vazuta hotararea de partaj. In ce priveste lamurirea dispozitivului, acest lucru este posibil inainte ca hotararea sa devina irevocabila.
Autoritate de lucru judecat are deja dupa ce e definitiva... in domeniul asta, cel putin.
Da, insa repet, nu vad cum anume... daca scrie in hotarare procentul, valoarea, nu poti veni prin alta hotarare sa stabilesti ceva de care s-a tinut cont in hotararea anterioara.
Caci valoarea, daca nu apare in hot definitiva, poate fi lamurita printr-o cerere... nu printr-o actiune suplimentara.
Pe care eu as vedea-o inutila.
Parerea mea.

Ar insemna ca fiecare hotarare neclara se poate clarifica nu prin lamurirea hotararii prevazuta de procedura civila, ci printr-o alta actiune in constatare prin care alt jude sa constate ce-a ramas de lamurit printr-o hotarare incompleta.
Or, nu cred ca e legal procedural si nu vad interesul, cand se poate lamuri prima hotarare.
buna dimineata!
imi cer scuze ca nu am reusit sa mai intru pe net desi problema dezbatuta aici ma priveste pe mine
iata cum stau lucrurile:
eu si fostul sot am avut o garsoniera dobandita in anii casatoriei.am vandut'o iar parintii mei au pus diferenta si ne'au cumparat un apartament cu 2 camere.
dupa doi ani, dupa ce parintii au achitat ratele la banca pentru care facusera credit pentru cumpararea apartamentului nostru,la insistentele fostului meu sot, i'am constrans pe parintii mei sa ne treaca apartamentul pe numele nostru.
au fost neintelegeri intre mine si fostul sot cu mult inainte, de cand stateam in garsoniera , dar am tot sperat ca daca avem o locuinta mai spatioasa,pentru ca aveam o fetita de 4 ani, problemele se vor rezolva
m'am inselat si am sperat in continuare ,am mai nascut un baietel, cand fata avea varsta de 11 ani:) dar neintelegerile continuau
pana la urma am bagat eu divort, s'a terminat cu divortul dupa aproape 2 ani,s'a terminat si procesul de partaj si acum va voi relata ce scrie in pronuntare, comunicarea inca nu a venit

asa cum am spus, comunicarea inca nu a venit
evaluarea a fost facuta anul trecut,in anul acesta pretul la aprtamente a scazut drastic,iar eu voi fi obligata sa platesc fostului sulta la valoarea de anul trecut.
cum se procedeaza in cazul in care (cu certitudine) eu nu voi avea cum sa platesc acesti bani?
se va trece la axecutare silita?in acest caz ,fiecare isi va primi cota respectiva (in procente) fiind facuta o reevaluare a imobilului?
va multumesc SV

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu pot plati sulta - ce se va intampla? spiridon vasilica spiridon vasilica Am terminat cu procesul de partaj,a trecut si perioada de apel, zilele trec cu repeziciune iar eu nu am de unde plati ,fostului sot ,sulta in proportie de 20% ... (vezi toată discuția)
Birocratie partaj... loanabelciu loanabelciu Dupa obtinerea hotararii de partaj ce anume trebuie facut daca vreau sa raman eu cu apartamentul si sa-i platesc o sulta fostului sot...trebuie mers la ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)