avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1414 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Depozit bancar cu cinci moștenitori, din care unul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Depozit bancar cu cinci moștenitori, din care unul minor: juristul băncii spune că nu se poate debloca suma până nu împlinește minorul 16 ani. Cum putem rezolva situația?

Buna ziua - in urma decesului tatalui meu, mama, care era imputernicit pentru contul lui a anuntat banca iar acel cont a fost blocat pana la definitivarea succesiunii. In urma definitivarii, mentionez faptul ca sunt 5 mostenitori, sotie + 4 copii (unul minor - varsta 15 ani) mama, a prezentat la banca certificatul de succesiune insa juristul bancii sustine faptul ca nu poate debloca suma de bani din depozit pana la implinirea varstei de 16 ani a minorului. Din ce am inteles la notariat, % minorului se blocheaza pana la implinirea varstei de 18 ani, dar restul ar trebui deblocat si restituit mostenitorului, conform succesiunii. Cum se poate proceda pt a debloca suma respectiva? Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: cris0811 , utilizator 21:18, 27 Septembrie 2019
Buna ziua,
Puteti solicita bancii, juristului, prevederea legala ce spune ceea ce sustine dumnealui.
Va mai puteti adresa si Autoritati tutelare sa numeasca un tutore pentru copilul minor care sa il reprezinte in relatia cu tertii.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va sfatuiesc sa nu mai faceti procedura orala, ci scrisa, pentru a constitui probatoriu la dosar.
Puneti in discutia bancii prin scrisoare cu confirmare de primire si continut declarat - in atentia departamentului juridic, sa va deblocheze contul si atasati actele de la notariat- semnate cu mentiunea- in conformitate cu originalul.
Ei sunt tinuti sa va raspunda in 30 zile, acesta fiind termenul administrativ, ce poate fi suplimentat cu max 15 zile, pentru o complexitate a cauzei deosebita.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu înțeleg din topic că sunt patru moștenitori majori, NU doar unul. Pentru fiecare în parte, Banca va debloca și restitui banii personal fiecăruia în cota lui parte. Nu va da banii toți unui singur moștenitor. Iar cota parte a minorului va rămâne blocată până va împlini 18 ani.
Salut Dapix - din cei 4 majori, 3 au renuntat in favoarea celui de-al 4-lea, in acest caz, mama. Practic, exceptand % care i se cuvine minorului, in acest caz 20%, restul ar trebui sa i revina mostenitorului legal conform succesiunii.
Multumesc tuturor pentru sfaturi. Ideea de baza era sa confirm daca exista temei legal pentru ceea ce sustine juristul, faptul ca nu poate debloca intreaga suma din depozit pana ce minorul implineste 16 ani, lucru care mi se parea un pic ciudat sa fie blocata intreaga suma din cauza a 1/5.

Alte discuții în legătură

Moștenirea minorilor: în ce condiții are curatorul special acces la conturile lor bancare? cosming2018 cosming2018 Buna ziua, Am o intrebare, si am nevoie de indicatii, de la cineva care cunoste bine legea si sa imi raspunda pe articole de lege. Cineva care s-a ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata claudia_koteles claudia_koteles buna, sunt si eu in ,,ceata\'\' cu o situatie care nu stiu cat este de legala: -cunosc pe cineva care s-a imbogatit peste noapte cu o asigurare de ... (vezi toată discuția)
Incuviintarea vanzarii de catre autoritatea tutelara dianaecu74 dianaecu74 Buna ziua. Eu si copilul meu de 12 ani am mostenit un apartament, duap decesul sotului. Eu doresc sa vand acest apartament si pentru asta trebuie sa cer ... (vezi toată discuția)