avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce obligatii are un proprietar de drum de servitute?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce obligatii are un proprietar de drum de servitute?

Buna ziua,
am si eu urmatoarea problema...
Am cumparat impreuna cu alte 3 persoane un teren pe care l-am imparit si evident fiecare dintre noi am cedat, parte egala, drum de servitute.
Eu am ultima parcela si impreuna cu vecina din urmatoarea parcela (a-3-a) am amenajat drumul de servitute, noi fiind direct interesati de folosirea lui. Proprietarul celei de-a 2 parcele nu a construit nimic, iar primul are drum de acces si din drumul public. Inaintea construirii caselor, acest teren a fost arabil, si deci necesita o reamenajare in timp...insa proprietarii primelor 2 parcele nu vor sa contribuie. Ii putem constrange cumva sa o faca? Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 16:16, 30 Noiembrie 2009
buna ziua!
cand spuneti ca ati "impartit" terenul ce aveti in vedere?
exista un act de dezmembrare, urmat de un act de partaj?
Da exista un act de dezmembrare si un act de partaj.Sunt intabulate acum 5 parcele. 4 sunt parcele, fiecare cu proprietarul ei si a 5-a este drumul de servitute pe care suntem toti proprietari in mod egal.
buna ziua!
ok nu este vb de o servitute este vb de un lot care are acesata destinatie de drum de acces, fara acest lot nu s-ar fi putut intabula actul la CF.
nu se admite ca in urma dezmembrarii sa existe loturi infundate.
deci nu inteleg intrebarea dvs.
Poate nu am reusit sa ma exprim eu exact. Parcela 5 deserveste intr-adevar celelalte 4 parcele, dar in cadastru este trecut ca si drum de servitute si are iesire in drumul public (deci nu este infundat). Acest drum de servitute face accesul celorlalte 3 parcele, cea de-a 4 asa cum am mentionat are acces si in drumul public.Terenul initial era lung si ingust, am luat fiecare cate o parte si am cedat in mod egal teren ptr acces, deoarece vecinatatiele terenului initial nu permiteau o alta impartire. A rezultat astfel drumul de acces (servitute) pe care eu l-am amenajat, dar nu sunt singurul beneficiar si proprietar. Intrebarea era daca ii pot constrange cumva pe primii doi sa cotizeze la reamenajarea drumului de servitute.
buna ziua!
da putei pt ca suntei toti coproprietari pe acest drum.
daca nu vor sa cotizeze sa va vanda cotele lor din drumul de acces, oricum ei au acces la str.

Alte discuții în legătură

Abuz - teren in indiviziune babysee babysee Buna ziua, situatia cu care ma confrunt este urmatoarea: a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de ... (vezi toată discuția)
Obtinere drept de servitute Fghjkkk Fghjkkk Am un teren intravilan pt care am cumparator. Acesta conditioneza cumpararea de garantarea dreptului de servitute pt terenul din dreapta care printr-o ... (vezi toată discuția)
Inscriere in cartea funciara a dreptului de servitute uncas uncas Buna ziua, Se da un proprietar ce a parcelat un teren insa fara sa reglementeze un drum de servitute. Asa zisul drum de acces face parte dintr-ul lot ce are ... (vezi toată discuția)