avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pensie alimentara

Ce pensie primesc pt un copil, in conditiile in care tatal spune ca este trecut doar la 4 ore? Multumesc!
1/4 din veniturile efectiv realizate.

Art. 529
Cuantumul întreţinerii
(1) Întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
(3) Cuantumul întreţinerii datorate copiilor, împreună cu întreţinerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Veți primi 1/4 din veniturile tatălui, dar dacă aceste venituri sunt mai mici decât nivelul salariului minim pe economie, veți primi 1/4 din valoarea salariului minim pe economie.
Pensia se raporteaza la veniturile nete efective, nu ma putin de salariul minim pe economia nationala.

Plafonul maximal este de 25 % din venitul net realizat, pentru asigurarea pensiei de intretinere, in favoarea unui copil.

Instanta de tutela are in vedere veniturile nete efective, conform contractului de munca perfectat.

In cazul in care nu este achitata pensia de intretinere, se poate initia executarea silita, aceasta urmanand a fi demarata in toate formele sale.

Totodata, din perspectiva dreptului penal, puteti formula plangere prealabila, sub aspectul savarsirii infractiunii de la 378 din Codul penal, abandonul de familie.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara florentina-doina florentina-doina Buna seara.as dori sa stiu daca pot da in judecata sotul pentru a-mi plati pensia alimentara la 2 copii chiar daca nu sunt divortata...specific ca suntem ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara ContSters352365 ContSters352365 Am un copil rezultat in urma căsătoriei cu fostul soț, a-s dori sa stiu ce sa intampla cu pensia alimentara in cazul in care el are cel de-al doilea copil, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Adrian22hma Adrian22hma Buna am o intrebare.Am divortat in Spania si acum traiesc in Romanía ,in Spania plateam pensie alimentara pentru un copil 250€ CE se trebuie sa FAC in ... (vezi toată discuția)