avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Risc maternal

Bună dimineața! Pot fi concediata daca sunt in perioada de probă intr.un contract pe perioadă nedeterminată, in conditiile in care sunt însărcinată si am anunțat la resurse umane?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 7 Aprilie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Codul Muncii prevede expres ca :
Art. 60 (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
.....

Prin urmare, nu se poate concedia o salariata gravida daca angajatorul i s-a adus la cunostinta de salariata respectiva ca este gravida.

2. Singurele exceptii de la regula sunt in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


3. Codul Muncii interzice concedierea concedierea salariatilor pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere - art.60 alin.1 lit.c C.mun. .
Insa nu se face nicio referire la incetarea raportului de munca in baza art.31 alin.3 C.mun. in situatia expusa mai sus .. posibil ca acest text de lege sa nu intre sub incidenta acestui articol.

OUG nr.96/2003 la art. 21 alin.1 lit.a dispune ca , Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa.

art.2 lit. c = salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.

Avand in vedere ca acest text de lege se refera la incetarea raportului de munca, consider ca va sunt incidente aceste prevederi.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulțumesc pentru răspuns !
Pana la urma ce s-a intamplat?sunt in acceas situatie
Puteti sesiza instanta de judecata daca apreciati ca incetarea contractului s-a realizat cu incalcarea legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina și contractul de munca perioada determinata util.1 util.1 Bună ziua, M-am anagajat recent la o firma și ulterior am aflat ca sunt însărcinată. Contractul l-am semnat în data de 20 decembrie și este ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim gravidei in perioada de proba mariapostudor mariapostudor Buna seara!Am o intrebare in legatura cu contractul individual de munca pe perioada determinata Sunt gravida in 9 saptamani.Am lucrat 2 ani fara intrerupere ... (vezi toată discuția)
Concediata si insarcinata Serban M Serban M Buna ziua, ce se poate face in contextul in care, din pauza pandemiei de Covid 19 societatea la care lucrez m-a informat ca sunt concediata conform art 65, 66 ... (vezi toată discuția)