avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? Am drept de moștenire?

Buna ziua.
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi.

Am detinut doua proprietati (casa si curte ambele) care au fost expropiate si demolate. S-au facut dosarele pentru despagubiri pentru amandoua, dar fiind vorba de anul 1987, am fost despagubiti doar pentru una dintre case, cealalta ne-a fost confiscata ca fiind a doua proprietate si deci nu ni s-au dat despagubiri pe ea. Proprietatile erau in indiviziune, fiecare dintre noi detinand cote parte indiviza.

Cei care detineau aceste cot eram: unchiul vitreg (doar dupa bunic), matusa buna (dupa bunic si bunica), eu, sora mea si mama (dupa tatal meu decedat care era fiul bunicului si al bunicii).

Dupa revolutie am solicitat sa ni se acorde despagubiri pentru proprietatile confiscate abuziv. Cererea respectiva a fost semnata de catre cei mentionati anterior, a fost depusa la primariei prin executor judecatoresc. Intre timp, unchiul vitreg a decedat iar averea sa a revenit pe baza de testament sotiei sale, ei neavand copii. Sotia sa a decedat si ea si a lasat averea, sa prin testament, unei nepoate de a sa cu care nu avem nicio legatura.

Avand in vedere ca unchiul a semnat cererea de acordare a despagubirilor si ca averea sa a ajuns, prin doua testamente, la nepoata dupa sotie, intrebarea mea este daca aceasta nepoata are dreptul sa revendice despagubirea? Averea a fost a bunicilor mei si nu mi se pare moral sa ajunga la un strain care nici nu i-a cunoscut.

Matusa mea (in calitate de sora vitrega de tata) si eu si sora mea (nepoti vitregi) suntem mostenitorii acestui unchi si putem revendica despagubirea sau nepoata sotiei unchiului meu este mostenitorul, pe baza testamentului, si poate solicita despagubirea. Mentionez ca la data decesului atat a unchiului cat si a sotiei lui acestia nu detineau despagubirea ci doar se facuse cererea.
Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrey_f_c , utilizator 09:00, 7 Octombrie 2019
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vitrege erau Fata babei și fata moșneagului din povestea lui Ion Creangă. Ele nu aveau un autor comun.

În schimb, tatăl dvs. și fratele său (zis aici „vitreg”) aveau un autor comun (pe tatăl lor = bunicul dvs.). Ei erau frați după tată.
Dacă înlăturați cuvântul „vitreg”, atunci o să vă rezulte ce fel de rudă sunteți în raport cu acest frate (după tată) al tatălui dvs. Sunteți nepotul lui de frate.

Cu mătușa ... m-ați cam pierdut. Fiindcă îi ziceți când bună, când vitregă.

iordana1900 a scris:

... matusa buna (dupa bunic si bunica),
Matusa mea (in calitate de sora vitrega de tata) ...


De fapt, ne interesează să știm câți copii a avut bunicul și câți copii a avut bunica.

Pare că bunicul a avut 3 copii și bunica a avut 2 copii. Corect?
Deci unul dintre copii (și acesta ar fi unchiul) a moștenit DOAR de la unul dintre bunicii dvs. (de la părintele său). Și ar avea o cotă mai mică față de ceilalți doi, care au moștenit atât de la tată lor (bunciul dvs.) cât și de la mama acestora (bunica dvs.).

Dvs. și sora dvs. (în calitate de nepoți de frate ai defunctului unchi) precum și mătușa dvs. ați fi fost moștenitorii defunctului (unchi/frate) dacă el nu ar fi lăsat un testament (prin care pot fi înlăturați de la moștenire frații și surorile defunctului, respectiv nepoții de frate/soră ai defunctului).
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Chiar ca este "imbarligata" aceasta situatie. Un avocat pe domeniu cred ca poate aduce lumina in aceasta situatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am drept de mostenire de pe urma unui unchi vitreg? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Nepoata din partea tatalui cionoiuroxana cionoiuroxana Buna ziua , numele meu este Cionoiu Roxana sunt din Bucuresti si am 46 ani . Vreau sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o modalitate sau sa imi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)
Moștenirea in cazul recăsătoriei Maria20211 Maria20211 Daca un bărbat cu doi copii a rămas văduv, s-a recăsătorit și cu a doua soție a mai avut un copil , cum se împarte averea la nepoții lui ? Copii ... (vezi toată discuția)