avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Firma neplatitoare de TVA cu caen 8622 trebuie sa ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Firma neplatitoare de TVA cu caen 8622 trebuie sa plateasca TVA pt servicii de estetica-medicala?

Firma neplatitoare de TVA cu cod caen 8622 trebuie sa plateasca TVA pt servicii de estetica-medicala (ex: injectari acid hialuronic/botox), daca acestea sunt efectuate de personal medical in cadrul clinicii?
Cel mai recent răspuns: a.n.c.a , utilizator 17:01, 7 Octombrie 2019
Din moment ce firma este neplatitoare de TVA, nu trebuie sa plateasca TVA pentru niciun serviciu. (Daca credeti ca imi scapa ceva, reveniti cu detalii).
Fac referire la servicii medicale ce au ca scop secundar partea estetica, insa sunt realizate in scop medical, de catre medicul cabinetului. Astfel, aceste injectari-servicii nu au ca unic scop pe cel estetic. Aici intervine dilema, daca ar trebui platit separat TVA pe acestea, in contextul in care s-a depasit plafonul de ne-platitor de TVA, dar firma are cod caen de prestari servicii medicale.
Multumesc!

SECȚIUNEA 1
Scutiri pentru anumite activități de interes general și scutiri pentru alte activități
40.

(1) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplică pentru:

a) serviciile de spitalizare și alte servicii al căror scop principal îl constituie îngrijirea medicală, respectiv protejarea, inclusiv menținerea sau refacerea sănătății, desfășurate de unitățile autorizate prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Se cuprind în sfera de aplicare a acestei scutiri inclusiv servicii precum: efectuarea examinărilor medicale ale persoanelor fizice pentru angajatori sau companiile de asigurare, prelevarea de sânge ori alte probe în vederea testării prezenței unor viruși, infecții sau alte boli, în numele angajatorilor ori al asigurătorilor, certificarea stării de sănătate, de exemplu cu privire la posibilitatea de a călători;

b) operațiunile care sunt strâns legate de spitalizare, îngrijirile medicale, incluzând livrarea de medicamente, bandaje, proteze și accesorii ale acestora, produse ortopedice și alte bunuri similare către pacienți în perioada tratamentului, precum și furnizarea de hrană și cazare pacienților în timpul spitalizării și îngrijirii medicale, desfășurate de unitățile autorizate prevăzute la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Totuși scutirea nu se aplică meselor pe care spitalul le asigură contra cost vizitatorilor într-o cantină sau în alt mod și nici pentru bunurile vândute la cantina spitalului.

(2) Scutirea prevăzută la art. 292 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal nu se aplică pentru:

a) serviciile care nu au ca scop principal îngrijirea medicală, respectiv protejarea, menținerea sau refacerea sănătății, cum sunt:

1. serviciile cu scop unic estetic;

Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
a.n.c.a, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platitor de tva? lilianadnc lilianadnc societate comerciala cu activitate medicala cod caen 8622 doreste sa se autorizeze pentru examinari medicale pentru siguranta circulatiei .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Prestari servici meddicale eduard.b eduard.b Daca un SRL care presteaza servicii medicale, depaseste ca CA 65000 Euro nu este obligat sa fie platitor de TVA si care este baza legala. Are ceva ... (vezi toată discuția)