avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitatea inregistrarii si fotografierii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitatea inregistrarii si fotografierii salariatilor unei intreprinderi de stat

Am aflat intamplator ca angajatorul meu institutie de stat ma fotografiaza si ma inregistreaza pe ascuns ca parte dintro hartuire continua de doi ani .
Au voie ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 1 Decembrie 2009
Intrebare : Salariatul are voie sa inregistreze convorbiri cu sefii pentru a putea dovedi hartuirea sa?
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
bosianu, utilizator
Sunt două cazuri în care interceptarea şi înregistrarea convorbirilor, comunicărilor sau imaginilor se face fără autorizarea instanţei:

a) În caz de urgenţă, când întârzierea obţinerii autorizării ar aduce grave prejudicii activităţii de urmărire. În aceste situaţii procurorul poate dispune, cu titlu provizoriu, prin ordonanţă motivată, interceptarea şi înregistrarea pe bandă magnetică sau pe orice alt tip de suport a convorbirilor sau comunicărilor, comunicând aceasta instanţei imediat, dar nu mai târziu de 24 de ore.(art.912 al 2 C.pr.pen.).

Instanţa trebuie să se pronunţe în cel mult 24 de ore asupra ordonanţei procurorului şi dacă o confirmă şi este necesar, va dispune autorizarea pe mai departe a interceptării şi înregistrării. Dacă instanţa nu confirmă ordonanţa procurorului ea trebuie să dispună încetarea de îndată a interceptărilor şi înregistrărilor şi distrugerea celor efectuate.

b) În cazul înregistrărilor prezentate de părţi, care pot servi ca mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege (art.916 al 2 C.pr.pen.).
Dacă însă înregistrarea respectivă nu este interzisă de lege (şi nu s-a dovedit a fi trucată) ea constituie mijloc de probă dacă este prezentată de părţi, deşi este făcută fără autorizarea organului competent şi nu este certificată conform art.913C.pr.pen.6. Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate de părţi trebuie să fie adresate lor deoarece dacă vreuna din ele ar înregistra convorbiri între terţe persoane ar intra sub incidenţa art.195 C.pen. care incriminează violarea secretului corespondenţei şi ar fi interzisă de lege. Raţiunea pentru care nu mai este necesară autorizarea instanţei pentru înregistrarea acestor convorbiri sau comunicări, prezentate de părţi este tocmai aceea că nu are loc o violare a dreptului la respectarea corespondenţei de vreme ce înregistrarea se face de către sau cu acordul uneia din persoanele cu care se poartă corespondenţa sau convorbirea. Pentru acelaşi motiv proba cu aceste înregistrări audio sau video nici nu se circumscrie doar infracţiunilor enumerate de art.911 al 2 C.pr.pen., ci ea poate fi administrată în cazul oricărei infracţiuni, dacă este pertinentă,concludentă şi utilă .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea poate fi proba in instanta? carmen silva carmen silva Buna ziua, as dori sa va intreb daca o discutie inregistrata pe telefonul mobil, unde patronul unei fierme jigneste si vorbeste trivial unui angajat in fata, ... (vezi toată discuția)
Prelevare și conservare probe video sorein sorein Am fost victima unui incident într-un magazin dotat cu camere de supraveghere. Dorind să acționez în judecată magazinul (agresiune), mă bazez pe ... (vezi toată discuția)