avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotararea Adunarii Generale in vederea incheierii unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotararea Adunarii Generale in vederea incheierii unui contract cu o firma , poate fi inlocuita de hotararea Comitetului?

Pornind de la Legea 196/2018 Art.49
(4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată. Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal.
Va asigur, in Statut nu exista o alta prevedere
Pentru bransamentul de apa rece, exista un contoar comun pentru cele doua scari ale blocului .De la inceputul acestui an, s-au inregistrat consumuri progresive de apa rece in plus fata de consumul contorizat, ceea ce a dus ca pe listele de intretinere sa se regaseasca regularizari de plata in fiecare luna.
Calculul s-a facut de catre firma, pe baza de cota parte indiviza,( cu incalcarea art.82, pct 1s 2 din L196/2018) si nu pe numarul de persoane.
La un astfel de calcul, sc.B, care are in majoritate apartamente cu 3 camere platea aproape dublu fata de sc.A unde sunt ap. cu 2 camere si garsoniere.
Cu toate ca am sustinut atat catre firma ,dar si catre Presedintele Asociatiei de Proprietari ca se calculeaza gresit, nu am fost luati in seama.
In acest sens , doi proprietari, au initiat o actiune de strangere de semnaturi pe sc.B, avand doua scopuri: unul, montarea unui contoar pasant pe conducta de apa rece pentru scara B, prin care se dorea a se stii consumul real de apa rece iar al doilea motiv era acela de a obliga firma de contabilitate si conducerea Asociatiei sa calculeze regularizarile conform legii, adica conform numarului de persoane
In baza acestor semnaturi, s-a facut o sesizare catre Presedinte si intregul Comitet in care se solicita in baza acordului majoritar al proprietarilor sc.B, demararea lucrarilor ptr. montarea contoarului pasant si obligarea firmei de contabilitate la calculul corect a regularizarilor de apa, precum si investigarea posibilelor cauze a acestor consumuri imense nejustificate .
Raspunsul Presedintelui, accepta calculularea excesului de apa rece conform art.82din lege , dar montarea contoarului pasant, „ trebuie supusa la vot in AG”.
In perioada urmatoare , apar trei oferte de contoare si repartitoare radio , afisate pe fiecare usa a liftului la toate etajele, pe peretii din holul scarilor
Presedintele a mers cu un tabel la usa fiecarui proprietar sa semneze documentele noului acord de asociere , dar si sa ne exprimam acordul privind montarea sau nu a noilor apometre si repartitoare si mai ales cu ce firma dorim sa se faca lucrarea.
Apar afisate un proces verbal al Comitetului si contractele deja semnate pentru montarea de apometre radio pentru apa calda si rece precum si schimbarea repartitoarelor de caldura!!
Ordinea de zi a sedintei de Comitet mentionata in acel PV este : luarea unei decizii privind inlocuirea apometelor si repartitoarelor in urma tabelului semnat de proprietari .Se mentioneaza in PV al Comitetului ca au fost „ intervievati ” 74 proprietari ( din total 87) din care 57 au fost deacord, 17 au fost impotriva iar din cei 57 care au fost de acord 15 nu au dorit firma contractata. La un simplu calcul nu rezulta cei jumatate plus unul, avand in vedere cei 13 neintervievati
In concluzie ,Comitetul si-a incalcat atributiile, „HOTARAND” alegerea unei firme favorite si depasindu-si competentele
Cum se poate ca proprietarii sa nu poata sa-si exprime parerea si optiunea asupra unei masuri care priveste propietatea lor privata , apometrele sunt montate sub chuivete.
Cum este posibil ca Presedintele care ar trebui sa reprezinte interesele Asociatiei si ale membrilor, sa semneze un contract cu preturi mai mari decat in oferta,( oferta 94, contract 96 lei) de NEGOCIAT, nici nu se pune problema
La tabelul cu semnaturi initiat privind montarea pasantului, strigau sus si tare ca „ AG hotaraste ” iar acum tot ei exclud AG si hotarasc singuri ! „Noaptea mintii”!
Va cer parerea asupra acestei situatii, poate fi considerat un abuz in functie si favorizarea prin impunere a unei firme comerciale?
Cer scuze pentru lunga expunere dar am considerat ca trebuie sa prezind informatii complete
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 08:49, 13 Octombrie 2019
Buna ziua,
Dupa parerea mea...acea hotarare este nula pentru ca nu a fost luata in cadrul unei adunari generale.
Cat despre cealalta problema...
Fie convocati dvs., 20% din proprietari, o adunare generala care sa aiba pe ordinea de zi acest aspect, de montare a unui contor de apa pasant, fie...infiintati o asociatie doar pe scara dvs.
ART. 13 din legea 196/2018
(1) Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate
plus unu din numarul proprietarilor dintr-un condominiu.
(2) In condominiile cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de
proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care proprietatea
comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor poate fi delimitata si in conditiile in care
exista bransamente separate pe fiecare scara sau tronson.
(3) Divizarea unei asociatii de proprietari existente in doua sau mai multe asociatii,
pe scari sau tronsoane, se face numai in conditiile in care proprietatea comuna
aferenta tronsoanelor sau scarilor poate fi delimitata si in conditiile in care exista
bransamente separate pe fiecare scara sau tronson, la propunerea majoritatii
proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majoritatii proprietarilor
din asociatia ce urmeaza a se diviza.
(4) Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de
cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice
comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotărârea legată de apometrele radio e nula de drept oricum, pentru ca nici AG, nici președintele, comitetul executiv, sau alta entitate reprezentativa a asociației nu poate hotărî legal asa ceva. Apometrele sunt proprietate individuala și nu are cum sa se discute asa ceva la nivelul asociației, ca decizie obligatorie. AG și comitetul iau decizii doar privind proprietatea comună.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ionut.ion a scris:

După părerea mea, acea hotărâre este nulă pentru că nu a fost luată în cadrul unei Adunări Generale.
Cât despre cealaltă problemă. fie convocați dvs., 20% din proprietari, o Adunare Generală care să aibă pe ordinea de zi montarea unui contor de apă pasant, fie înființați o Asociație doar pe scara dvs.
ART. 13 din Legea 196/2018.
(1) Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel putin jumătate
plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu.
(2) În condominiile cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociații de
proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condițiile în care proprietatea
comună aferentă tronsoanelor sau scărilor poate fi delimitată și în condițiile în care
există branșamente separate pe fiecare scară sau tronson.

Eu sfătuiesc pe oricare proprietar sau/și pe orice conducător al oricărei Asociații de Proprietari din România să citească cu atenție procedurile legale de convocare a oricărei Adunări Generale și de aplicare a hotărârilor luate în orice Adunare Generală care TREBUIE OBLIGATORIU SĂ FIE CONVOCATĂ (anunțată) PENTRU TOȚI PROPRIETARII ASOCIAȚIEI, în caz contrar acele hotărâri vor fi declarate nule absolut de către Instanțe, știind că se încalcă explicit art. 47, 48, 49 și mai ales art. 53 din Legea nr. 196/2018 (dacă Adunarea Generală a fost ilegal convocată, se anulează absolut tot, în mod RETROACTIV - se vor storna sumele pentru cheltuielile comune impuse ilegal pe listele de plată, fără a avea aprobarea proprietarilor în Adunarea Generală, se vor anula retroactiv actele subsecvente, ulterioare acelor procese verbale ale Adunărilor Generale anulate definitiv de către Instanțe - respectiv contractele din cadrul Asociației, încheiat ulterior actului juridic anulat, anulându-se și toate deciziile Comitetului Executiv, știind că s-au bazat pe un act juridic anulat, considerat ca și inexistent d.p.d.v. juridic).
*** VEDEȚI CE CONSECINȚE SUNT DACĂ ORICE ADUNARE GENERALĂ NU SE CONVOACĂ STRICT CONFORM ART. 47 ȘI 48, ÎNCĂLCÂNDU-SE GRAV MAI ALES ART. 53 (membrii Comitetului Executiv au interdicție de a lua hotărâri unilaterale în numele tuturor proprietarilor dintr-o Asociație de Proprietari, dacă ele nu au fost votate într-o Adunare Generală convocată strict conform art. 47 și 48 din Legea nr. 196/2018):
Art. 53. - Adunarea Generală a PROPRIETARILOR MEMBRI ai Asociației de Proprietari are următoarele ATRIBUȚII:
a) ALEGE ȘI REVOCĂ DIN FUNCȚIE președintele, membrii Comitetului Executiv și cenzorul;
b) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ STATUTUL și Regulamentul Condominiului;
c) adoptă, modifică sau revocă hotărâri;
d) ADOPTĂ ȘI MODIFICĂ BUGETUL DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
e) adoptă hotărâri privind executarea lucrărilor de întreținere, REPARAȚII, modernizare, consolidare și reabilitare termică și eficiență energetică a Condominiului;
g) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA FONDULUI ANUAL DE SALARII ȘI INDEMNIZAȚII;
h) ADOPTĂ HOTĂRÂRI ASUPRA CUANTUMULUI INDEMNIZAȚIILOR, precum și asupra NUMĂRULUI ȘI FUNCȚIILOR PERSONALULUI ÎNCADRAT CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCĂ SAU CU CONTRACT DE PRESTĂRI SERVICII ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI (...), dar și asupra VALORII și a modalităților de contractare, ÎN LIMITA BUGETULUI DE VENITURI ȘI CHELTUIELI;
i) STABILEȘTE MODALITĂȚILE ȘI TRANȘELE DE PLATĂ A CONTRIBUȚIILOR FIECĂRUI PROPRIETAR, PENTRU FIECARE DINTRE CATEGORIILE DE CHELTUIELI, conform reglementărilor în vigoare;
j) STABILEȘTE SISTEMUL DE PENALIZĂRI pentru restanțele afișate pe lista de plată ce privesc cheltuielile Asociației de Proprietari, conform prevederilor legale în vigoare;
k) mandatează președintele și Comitetul Executiv pentru ANGAJAREA ȘI ELIBERAREA DIN FUNCȚIE A ADMINISTRATORULUI, CENZORULUI sau a altor angajați ori prestatori, în scopul administrării şi bunei funcționări a CONDOMINIULUI;
l) poate stabili PLAFOANELE MINIME de la care achiziționarea bunurilor sau contractarea serviciilor se face pe baza ofertelor operatorilor economici care satisfac cerințele Asociației de Proprietari, conform legislației în vigoare (...);
m) exercită alte atribuții care i-au fost conferite prin Statut, prin Acordul de Asociere sau PRIN VOTUL PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAȚIEI.

Citind ce scrie în textul art. 3, 11, 12 și 13 din Legea nr. 196/2018, sesizăm că o Asociație de Proprietari a fost ilegal înființată și funcționează ilegal dacă nu este constituită conform actualei legi, DINTR-UN SINGUR CONDOMINIU, adică DINTR-UN SINGUR BLOC SAU IMOBIL.
Ultima modificare: Marți, 8 Octombrie 2019
flory_mr, utilizator
Multumesc celor ce au avut rabdarea sa citeasca lunga mea expunere. Vom incerca sa convocam AGP cu 20% de semnatari. Din pacate, va trebui sa sesizam Comitetul pentru convocarea AG, cu respectarea procedurilor. Se va trage de timp, ca sa aiba firma timp sa inceapa lucrarile, dupa care totul va fi in van!! In acest moment, locatarii nu stiu de hotararea CEx, deoarece a fost afisata sus pe perete deasupta panoului de intretinere, nu este vizibila, nu poate fi citita. Contractele, de regula nu le citeste nimeni. Vom incerca sa informam proprietarii, dar cu siguranta, firma va veni si va monta contoarele si repartitoarele. Sunt peste 800 de aparate, fara sa se ceara o negociere a pretului, mai mult se platesc mai mult decat in oferta!!! Parerea mea este ca abuzul comitetului cu contractarea unei firme favorite, este penala, unii au facut puscarie ptr. astfel de fapte. Multumesc.
Nu va trebuie acordul comitetului pentru a organiza o Adunare generala, trebuie doar sa respectati conditiile specificate in lege pentru a face asta ( tebel convocator sau scrisoare recomandata, ordine de zi...).
Puteti sesiza primaria, compartimentul specializat, in legatura cu nerespectarea legislatiei.
Si, cu ajutorul unui avocat bun, puteti recupera acest prejudiciu de la presedinte si comitet.

Alte discuții în legătură

_sa20919_2047 hotarire pe baza de tabel Mike41 Mike41 _sa20919_2047 hotarire pe baza de tabel Pentru instalarea/ inlocuirea repartitoarelor cu aparate cu citire prin radio s-a cerut acordul proprietarilor pe ... (vezi toată discuția)
În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament ... Cojocaru mihai Cojocaru mihai În ce condiții legale se pot schimba vechile apometre de apartament cu unele cu radiocitire wireless (asa dorește presedintele ). Specific: la prima ... (vezi toată discuția)
Legea 196/2018 Ion Artene Ion Artene Buna Ziua.Va rog sa-mi comunicati - care este nr. de proprietari care trebuie sa depuna declaratia si cererea de adeziune pentru ca asociatia sa-si poata face ... (vezi toată discuția)