avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor de noapte

Bună ziua,deranjez cu o întrebare referitoare la sporul de noapte in mapn!
Lucrez in ture de 24 h cu repaus 72h, în intervalul de 24h am dreptul la odihna până la 4h. Conform codului muncii nu ar trebui să beneficiez de sporul de noapte având în vedere că muncesc minim 3h in timpul noptii?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:07, 8 Octombrie 2019
Sporul de noapte nu este obligatoriu .

art.125 C.mun.
(1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.

(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...

2. art.126 C.mun.
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Prin urmare, legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca de noapte AncaPlatschek AncaPlatschek Buna ziua! La noi in unitate se lucreaza doua schimburi. Al doilea schimb se termina la ora 22:30 (programul incepe la ora 14:00). As dori sa stiu daca ar ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte danyel4269 danyel4269 buna ziua,am o nedumerire,daca programul de lucru este 14.00-22.30 in care este inclusa pauza de masa ,angajatorul a-r trebui ca acea jumatate de ora ce ... (vezi toată discuția)