avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Examinare psihologica salariati
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Examinare psihologica salariati

Este legal ca un angajator sa decida examinarea psihologica, periodica, in mod obligatoriu, a tuturor angajatilor?
Mentionez ca examinarea psihologica este dispusa de angajator la un psihilog care este angajat al aceluiasi angajator, pe o alta societate.
Profilul societatii este industrie.


Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:23, 10 Octombrie 2019
Vedeti in cadrul carei Fise de expunere la factori de risc profesional se incadreaza activitatea desfasurata si acolo gasiti atat exemenele medicale necesare la angajare cat si periodice.
Spre exemplu:
Daca va desfasurati activitatea in zone cu frig, la locul de muncă sunteti expusa la frig/temperaturi scazute ( Abatoare, etc.), atunci exemenele medicale ce trebuie facute sunt cele de mai jos
Fişa 107. Temperatură scăzută
Examen medical la angajare:
- examen clinic general
- ECG
- examen sumar de urină
Examen medical periodic:
- examen clinic general - anual
- ECG - anual
Contraindicaţii:
- bronhopneumopatii cronice, inclusiv astmul bronşic (în funcţie de rezultatele spirometriei)
- otite, mastoidite, sinuzite cronice
- boli cronice ale aparatului cardiovascular: boală ischemică cronică, HTA formă severă, valvulopatii, arteriopatie cronică obliterantă
- sindrom Raynaud
- dermatite a frigore
- nefropatii cronice
- boli imunitare cu anticorpi precipitanţi la rece (crioglobulinemii)
- afecţiuni musculoosteoarticulare cu puseuri repetate.

Gasiti Anexa 1 din H.G. 355/2007 mai jos
[ link extern ]
Este vorba numai de o examinare psihologica, care nu s-a mai efectuat pana acum. Salariatii au vechime la locurile de munca intre 1 an si 25 ani.
Activitatea salariatilor se desfasoara in birou, regim TESA.
Decizia angajatorului mi se pare ciudata pentru ca:
- este obligatoriu ca examinarea sa fie efectuata la acel psiholog;
- nu este la recomandarea medicului de medicina muncii;
- are acces la raportul de evaluare psihologica nu doar la concluzia finala (daca salariatul este apt pentru desfasurarea in continuare a activitatii);
Poate refuza salariatul examinarea fara consecinte ?
Care este motivul invocat de catre angajator pentru efectuarea evaluarii psihologice a tuturor angajatilor ?
In mod normal gestul trebuia sa fie discutat in comisia paritara patronat-sindicat/ reprezentantii salariatilor.
Obligatoriu este efectuarea testarii psihologice la indicatia medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. Angajatorul poate cere medicului, motivat (evenimente inregistrate, atitudini periculoase, comportament care depaseste normele civice, etc.), sa se efectueze testarea psihologica, chiar daca fisa din anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare o prevede.
Angajatorul decide unde se face evaluarea psihologica a salariatilor, acesta platind testarea in baza unui contract incheiat intre parti.
Angajatorul primeste un raport al examinarii medicale periodice a salariatilor si implicit al examinarii psihologice conform prevederilor
-art. 22 f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/ sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
-art. 29 (2) Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Refuzul de a participa la o actiune dispusa de angajator poate fi mentionata in ROI al firmei - conditii, mod de respectare, eventuale sanctiuni aplicabile pentru refuz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana cu handicap accentuat ca agent de paza Iosif4 Iosif4 Buna seara am handicap accentuat de gradul accentuat pot lucra ca pază? Grad2 de handicap accentuat (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - supravegherea starii de sanatate a unui paznic Crăciun Petronela Crăciun Petronela Buna ziua!Sunt salariat la stat functia paznic de 13ani in urma cu 9ani mi sa descoperit o hipotiroidie autoimuna si tahicardie cardiaca datorata tiroidei am ... (vezi toată discuția)
Ekg obligatoriu ? SandraWeiss SandraWeiss Buna! Urmeaza sa imi fac o programare la medicina muncii pentru prima data si as dori sa intreb daca electrocardiograma este obligatorie? Am citit ca ar fi ... (vezi toată discuția)