avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Militar trecut in rezerva prin demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Militar trecut in rezerva prin demisie

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog daca sunt militar trecut in rezerva prin demisie si in momentul de fata lucrez in privat, pot fi chemat la o mobilizare rezervist?
Care sunt drepurile mele in situatia in care ma cheama la mobilizare iar eu nu pot ajunge din prisma serviciului de la privat? Cei care ma cheama sunt obligati sa anunte angajatorul si sa ma invoiasca? De asemenea angajatorul este obligat sa ma plateasca pe timpul participarii la aceasta mobilizare?

De asemenea cum as putea sa procedez pentru a-mi schimba statutul din militar in rezerva in militar in retragere?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:50, 13 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mobilizare în caz de situații de necesitate, nu? În acest caz, orice cetățean chemat e obligat să se prezinte, nu există scuze. Stările de necesitate (calamități, război) sunt oricum însoțite de o restrângere a drepturilor civile.
Multumesc pt raspuns! Nu este vorba de o mobilizare in caz de razboi sau calamitate, ci o mobilizare de exercitiu.

Multumesc!
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2019
madalinavaleria, utilizator
scuze pentru confuzie, aveti aici legislatia aplicabila:
[ link extern ]
Contractele de muncă ale salariaţilor chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, pentru concentrare/mobilizare sau pentru participarea la antrenamentele/exerciţiile de mobilizare se suspendă în condiţiile prevăzute de lege.

Tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti care au calitatea de salariaţi şi sunt chemaţi la centrele militare pentru clarificarea situaţiei militare sau la unităţile militare pentru a participa la antrenamente/exerciţii de mobilizare au dreptul la concediu suplimentar plătit de maximum 5 zile şi sunt plătiţi de angajator pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zi libera pentru chemare clarificare situatie militara HR.ro HR.ro Buna ziua, in cazul unui angajat (rezervist) care prezinta angajatorului un ordin de chemare pentru clarificarea situatiei militare, se acorda zi libera de la ... (vezi toată discuția)
Pentru convocarea unui salariat la comisariatul militar, este ... raluca.dumitru raluca.dumitru Pentru convocarea unui salariat la Comisariatul Militar, este obligat angajatorul sa acorde zi libera platita angajatului, considerand ca este obligatie ... (vezi toată discuția)