avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tata mi-a promis că îmi lasă casa, dar a vândut-o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tata mi-a promis că îmi lasă casa, dar a vândut-o unui nepot cu 40.000 de lei, plătiți numerar. E legal acest contract?

Suma
Buna ziua, am sa va detaliez cat se poate de bine problema prin care trec, in speranta ca voi primi un sfat ca sa pot actiona mai departe,este vorba de mostenirea succesorala.Tatal meu a decedat acum 2 zile, el avand 2 copii, eu si fratele meu, ceea ce inseamna ca suntem urmasi de gradul 1.
Inainte se decedeze a spus ca imi va lasa mie casa de la tara in care locuia.Ceea ce nu s-a intamplat, a lasat-o printr-un contract de vanzare-cumparare unui nepot, urmas de gradul 2.Ceea ce mi se pare dubios este faptul ca in contractul de vanzare-cumparare,(adica intre 2 persoane fizice) defunctul si nepotul lui, imobilul a fost vandut la pretul de 40.000 LEI achitati in NUMERAR la data semnarii contractului de vanzare-cumparare. Din cate am vazut legea spune ca suma de plata achitata in numerar intre 2 persoane fizice nu poate fii mai mare de 10.000 lei pe zi.In acest caz restul sumei ar trebuii sa fie achitat printr-un instrument bancar.
Si daca cei 30.000 lei ar fii fost achitati prin virament bancar, suma ar trebuii sa apara in contul bancar al tatalui meu? Este legal acest contract de vanzare-cumparare?
O alta intrebare este cum putem afla ce bunuri avea tatal nostru, inainte de a deceda, inclusiv disponibilitatea contului bancar.

Va astept va rog frumos cu un raspuns.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrei.sim , utilizator 08:56, 15 Octombrie 2019
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
legea 70/2015
Art. 10. -
Operațiunile de încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, altele decât operațiunile de încasări și plăți realizate prin intermediul instituțiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Națională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene și notificate către Banca Națională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare

a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum și cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacție.

deci.. vanzarea s-a facut legal.
cam greu sa dovediti ca nepotul nu i-a dat acesti bani.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sper ca vanzarea s-a facut la notariat si ca exista un act doveditor care poarta semnaturile bunicului si nepotului - mergeti la notarul care a perfectat si verificati. Daca actul e cumva facut de mana de nepot si are doar o semnatura a bunicului atunci deja avem o problema mare. Iara mai trebuie verificat daca pretul este unul real, adica daca casa valora 100.000 lei si a fost vanduta cu 40.000 lei, atunci este iara o problema si va trebuie un avocat. Iara e o problema daca tatal suferea de probleme psihice sau de senilitate care l-ar fi incapacitat sa faca asemenea acte. Daca exista acte doveditoare exista o mica sansa de recuperare - iara avocat.
Verificati in primul rand daca pe contract e semnătura tatălui dvs.... ca s-ar putea sa nu fie semnătura lui. In al doilea rand, aia 40000 lei trebuie sa se regăsească undeva daca tranzactia a fost reala. Dacă nu se regasesc si contractul. nu are forma autentica la notar, e nul. Nu mai suntem in 1900 toamna. Chiar si atunci trebuiau macar doi martori cu datele lor, macar sa certifice tranzacția, altfel contractul e nul. In zilele noastre, transferul de proprietate se face prin act autentic sau sentința judecătorească definitivă. Si trebuie o grămadă de acte, extras CF curat, certificat energetic, certificat fiscal samd.
Ultima modificare: Luni, 14 Octombrie 2019
Ioan Viorel Danciu, Mediator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are cum să verifice semnătură tatălui pentru că actele nu mai circula semnate. Contractele se întocmesc intr-un singur exemplar original care rămâne în arhiva biroului notarial.
Si nu iese de acolo, nu este arătat nimănui (mai ales unui terț fata de contract) decât dacă există o solicitare expresă, autorizată de instanța in acest sens. Dar asta presupune să existe un dosar penal pentru fals.
Având în vedere că actul a fost întocmit la notar, sunt destul de slabe șansele să fi fost asa. Nimeni nu își riscă profesia pentru un "nimic".
Apoi, lipsa discernământului la momentul încheierii contractului trebuie dovedită.
Banii...? S-a dus tata o săptămână la mare si i-a cheltuit.
Însăși declarația vânzătorului inserată in contract, cum ca a primit prețul constituie chitanța liberatorie.
Fiind sub plafon, este destul de greu de dovedit ca nu a fost achitat în realitate.
Din enunțul problemei nu reiese că e vorba de contract facut la notar ci doar între 2 persoane fizice... eu asa am.inteles.... de aceea am spus ce am spus. Succes.
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2019
Ioan Viorel Danciu, Mediator

Alte discuții în legătură

Necesit consultanta act apartament Doru.I Doru.I Va salut, necesit consultanta dumneavoastra. Locuiesc intr-un apartament de 20 de ani. Propietarii apartamentului sunt bunicii mei. Bunicul m-a contactat ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren de pe persoana fizica pe firma Constantin_Lucian Constantin_Lucian Buna ziua, Am o intrebare. As dori sa vand un teren de 1500 mp de pe persoana fizica pe firma care este tot pe numele meu si as vrea sa ca pretul sa fie de ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil -care sunt procedurile corecte ? Tasha18 Tasha18 Buna seara, Pentru vanzarea unui imobil,se incheie un antecontract de vanzare-cumparare, acesta se face obligatoriu la un notar,sau este valabil si sub ... (vezi toată discuția)