avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problemă certificat de naștere: concubina nu a ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problemă certificat de naștere: concubina nu a terminat divorțul, prin urmare copilul nostru e pe numele fostului ei soț. Care sunt pașii pentru a-l trece pe numele meu?

Buna seara. Am si eu o problema grava. De 1 an si jumatate iubita mea se afla in divort cu sotul ei. Ei au fost despartiti de mai mult timp. Intre timp noi am conceput un copil care sa nascut acum 2 zile. Divortul intre ei nu sa finalizat. El neprezentandu'se niciodata... Eu acum nu pot trece copilul pe numele meu. In certificatul constatator fostul sot apare ca fiind tatal copilului. Am fost LA starea civila si MI sa spus ca nu pot face o declaratie de recunoastere a copilului.... LA maternitatea spitalului la fel.... Care sunt pasii ce trebuiesc facuti pentru a trece copilul pe numele meu.? Rog raspuns serios va rog frumos.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: avocatmaria , utilizator 22:03, 23 Octombrie 2019
acțiune în tăgada paternității și stabilirea filiației.
se poate face doar în instanță.
Trebuie să va adresați instanței de judecată cu o cerere în tăgadă paternitatii chiar daca nu s-a finalizat divorțul. In cadrul acestui proces o sa se efectueze un test ADN si astfel se va stabili paternitatea dvs fata de copil, urmând ca ulterior sa se modifice si certificatul de nastere al copilului unde o sa figurati ca tata si o sa poarte numele dvs de familie.
Nu este un proces usor, va sfătuiesc să contactați un avocat de pe forum( gasiti datele sub butonul CONTACTEAZA) care să vă ajute ca sa nu tergiversati si procesul acesta tot ca pe cel de divorț.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2019
Avocat Neagu Elena, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea prezuma ca tata al minorului pe sotul mamei daca mama inca este casatorita.

Prezumtia este una relativa si poate fi rasturnata prin probe.

Trebuie sa faceti actiune de tagada a paternitatii. Se va efectua la INML un test ADN care va confirma ca nu sotul mamei este tatal biologic al minorului nascut in timpul casatoriei mamei.

Dupa ce decizia instantei devine definitiva, copilul va putea fi recunoscut de dvs printr o simpla declaratie la starea civila.
Dar daca El nu vine in Tara sau nu accepta testul? Daca El nu vrea sa I se IA sange la copil?

Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca instanta dispune test adn, tatal nu are cum sa se opuna sa i se ia sange copilului..
Procesul poate fi initiat de dvs, il dati in judecata pe tatal din acte si pe copil, in acelasi proces dvs dovediti ca sunteti tatal copilului.
Nu conteaza daca tatal din acte nu se prezinta, se va judeca in lipsa, conteaza sa il citati corect unde e. veti da dvs probe si copilul.
Procesul e de durata.
Pt alocatie, sa ceara mama suplinirea acordului tatalui.

Art. 429:

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Art. 432:
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil.

(3) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Despre paternitate Calin2130 Calin2130 Buna ziua.Speta este in felul urmator: Femeia are o relatie amoroasa si ramane insarcinata cu respectivul,dar afla dupa ce nu mai sunt impreuna.Copilul este ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Test adn cerut de posibilul tata Ciocar Ciocar Dacă în timpul căsătoriei a existat o relatie extraconjugală din care rezulta un copil,recunoscut de situl amantei si ea fiind căsătorită, cum pot afla ... (vezi toată discuția)