avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donație cu uzufruct apartament proprietate doar a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donație cu uzufruct apartament proprietate doar a unuia dintre soți: se extinde dreptul de uzufruct și asupra soțului care nu e proprietar?

Dorim sa donam fiicei noastre(copil comun unic)apartamentul pe care sotia mea il detine ca si proprietar(eu avand doar drept de creanta)cu o clauza,respectiv dreptul de folosinta pe durata vietii(cred ca-i zice uzufructu).Acesta clauza se refera doar la proprietar sau se extinde si asupra celui cu drept de creanta,adica asupra mea?
Ultima modificare: Duminică, 20 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiriac Tiberiu Gabriel a scris:
Motivul este ca asa i-a tunat doamnei!

Nu i-a tunat din senin. În spatele acestui tunet stă adevăratul motiv care o determină pe doamna să procedeze astfel. (poate chiar temerea pe care a creinonat-o gi-jane2 mai sus).

Eu, personal, nu prea cred că o mână doar intenția de a face o liberalitate.
Și câtă vreme oamenii nu grăiesc, nu putem ști ce este în mintea lor.

Ideal ar fi ca, atunci când cineva se teme de ... orice cu iz juridic, să discute cu un avocat.
S-ar putea ca soluția pentru temerea lui să fie mult mai simplă decât aceea pe care o poate vedea el. (orbit de temeri și de subiectivism).

Soția dvs. pare permeabilă ca buretele la sugestia notarului. Și asta îmi spune că vrea ceva, dar nici ea nu știe prea bine ce vrea și de ce vrea ceea ce vrea.
Oricum, este absurd să ajungi la ușa notarului ca să-ți sugereze el vreun drept pe care tu nu știai că-l vrei. Asta ar trebui să te pună pe gânduri. Să te întrebi dacă ai gândit până la capăt actul pe care voiai să-l autentifici.

DACĂ în spatele „tunetului” stă temerea presupusă de gi-jane, atunci eu văd în sugestia notarului doar un mod de a cădea din lac în puț. Și riscul de a se întâmpla în viitor ca în vorba românească: de ce ți-e teamă, de aia nu scapi. Sau una și mai sugestivă: a te feri de ucigă-l toaca, spre a da de tac-su.

Răspunsul strict la întrebarea din titlu este: Nu.
Dacă soția dvs. își va rezerva dreptul de uzufruct, acest drept al ei nu se va extinde asupra nimănui de prin preajmă. Dvs. veți deveni o persoană care va locui în imobil prin bunăvoința uzufructuarului... și cam atât.

Și dacă as vrea să fiu ...cobe, aș putea să prevăd și „binele” pe care și-l face cu mâna ei pentru viitor. Că am mai văzut părinți care și-au asigurat locuința la hotelul de-un miliard de stele (sub cerul liber) prin acte ... negândite până la capăt.

Ultima modificare: Luni, 21 Octombrie 2019
romascanu, moderator
Pe actul de donatie pot aparea ca donatari doua persoane,respectiv fiica noastra si sotul ei?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da, dar de ce i-ar da si sotului ei ?
Este problema lor si daca hotarasc asa se procedeaza in consecinta.O chestie de morala(sau cum se poate cataloga)ca o compensatie pentru ca apartamentul in care stau este cumparat,dupa ce s-au casatorit,prin programul prima casa,ulterior mai cumparand un alt apartament cu banii obtinuti de SOT prin vanzarea unei case.Sunt bunuri comune dar se doreste echilibrarea contributiei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
sigur, fiecare procedeaza cum doreste, insa partea sotului e pusa deoparte ca sa zic asa.. in cazul unui partaj, omul dovedeste ca a contribuit mai mult si isi recupereaza investitia proprie, acel ap nu se va imparti egal daca nu vrea el, ori casa asta ce le-o doneaza sotia dvs, va fi bun comun fara ca ginerele dvs sa fi contribuit.
Poate ca ar trebui ca sotia sa lase lucrurile asa cum sunt sau sa merga asa se sfatuiasca cu un avocat ca decizia sa o ia in cunostinta de cauza, sa ii zica avocatului ce vrea de fapt, adica scopul.

Alte discuții în legătură

Contarct casa copii (fiica si ginere) si nepot minor miriuc56 miriuc56 Buna ziua, Va rugam frumos sa ne sfatuiti cum am putea proceda pentru a putea face contarct de vanzare cumparare ficei si ginerului precum si nepotului(minor ... (vezi toată discuția)
Donatie bani georgica3591 georgica3591 Inainte de casatoria cu fiica mea, ginerele meu a cumparat un apartament in totalitate cu credit de la banca. In momentul casatoriei cu fiica mea avea avea ... (vezi toată discuția)
Buna! urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ... flori2009 flori2009 Buna! Urmeaza sa cumpar o casa in care vor locui fiica mea si ginerele meu si nepoata cu copiii si doresc sa ma asigur ca si ginerele meu va avea dreptul sa ... (vezi toată discuția)