avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor lucrate pe tura de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor lucrate pe tura de noapte

Buna ziua. Ma numesc Cadar Daniel si lucrez ca si dispecer transporturi la o firma din Oradea in ture de noapte. Intrebarile care ma framanta ar fi urmatoarele:
a) cum se face plata orelor lucrate de noapte daca programul meu de lucru este de la 20:00 pana la 08:00 de luni seara pana duminica seara inclusiv?
b) exista acea posibilitate ca orele lucrate noaptea sa nu se plateasca conform legii ci sa se compenseze prin zole libere? Intreb deoarece lucrez doar 2 saptamani pe luna.
c) bonusurile de confidentialitate si fidelitate, desi nu au fost incluse in contractul individual de munca, in ce conditii se acorda si intre ce procente?
d) daca firma a semnat un contract colectiv de munca cu sindicatul si reprezentantii salariatilor aferent anului 2010-2011, acel contract se aplica pentru intreg personalul firmei ? Se aplica integral sau partial in functie de buna dispozitie a conducerii?
e) Avand in vedere programul meu de lucru, la ce categorie de munca ma incadrez? Cum pot afla daca am fost incadrac corespunzator?

Va multumesc anticipat si astept raspunsurile D-voastra.
Cel mai recent răspuns: maryus75 , utilizator 13:03, 13 Septembrie 2011
Buna ziua,
am sa incerc sa va raspund la intrebari in ordine:
a si b). Programul de lucru intre 22.00-06.00= munca de noapte. Aceste ore se platesc cu minim 25% conform Contractului colectiv la nivel national-art.17
"Salariaţii care efectuează munca de noapte beneficiază:
-fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normala a zilei de muncă pentru zilele în care efectueaza cel puţin trei ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază.
-fie de un spor la salariu de minimum 25% din salariul de bază pentru fiecare oră de muncă de noapte prestată."
Orele de noapte nu se compenseaza cu zile libere.
c) sporurile de confidentialitate sau/si fidelitate se acorda in conditiile alese de angajator. Ele oricum trebuiesc mentionate fie in regulamentul intern fie in CCM, in ce conditii se dau sau in ce procente. Legea nu are "limite" aici. E in functie de angajator si, daca nu sunt nici stipulate in CIM, atunci..e mai greu...
d) CCM se aplica tuturor angajatilor. Doar a-ti semnat luarea la cunostinta, nu?? Aici, chiar nu mai tine de buna dispozitie a conducerii.
e) incadrarea d.voastra trebuie sa o aveti si in CIM. Daca va uitati peste contract, acolo trebuie sa fie trecute toate aceste informatii. Desemenea, orice alt act aditional aveti la dosar. Nu uitati ca, orice modificare a contractului individual de munca semnati, trebuie sa primiti un exemplar semnat/stampilat de catre Inspectoratul Teritorial de munca/ Angajator-dupa caz.
M-a-ti lamurit pe deplin. Totusi a-si mai avea o intrebare: Orele de noapte sunt considerate doar cele aflate in intervalul 22:00-06:00 sau integral 20:00-08:00? Intreb deoarece am citit un post de pe forum in care se specifica, ca se considera program de noapte daca minin 30% din orele lucrate se afla in acel interval (22:00-06:00)
Revin pe aceeasi tema.
Referitor la orele lucrate sambata si duminica noaptea, ce informatii imi puteti oferi? Cum se platesc?
Acest CCM la nivel national, se semneaza de catre angajat ca sa poata fi aplicat? In ce conditii pot eu sa semnez un CCM, de exemplu cel semnat de conducerea firmei si sindicat ? Pe cine sa intreb, din cadrul firmei, cum si in ce conditii se semneaza? Va afecta in vreun mod CIM ???
Contractele colective de munca nu trebuiesc semnate de dvs.pentru a putea beneficia de ele si in cazul in care aveti toate contractele colective de munca (national, pe ramura si pe unitate), beneficiati de articolul cel mai avantajos pentru situatia data.
As avea si eu mai multe intrebari. Daca lucrezi tura de noapte sambata cu cat ar trebui sa fi platit ? si cate libere pe saptamana ar trebui sa ai daca lucrezi o saptamana intreaga tura de noapte? iar daca nu am semnat inca nici un contract in care stipuleaza ca voi lucra si in ture de noapte as putea pleca la cerere fara a mai sta in preavizul de 15 zile?cu toate ca in contract specifica asta?

Alte discuții în legătură

Sunt considerate ture de noapte sau nu? florinsadova florinsadova Suntem un colectiv de 7 oameni ce facem permanenta la un obiectiv.Facem ture 12 cu 24 respectiv, zi 12ore si noapte 12 ore programul incepand de la 7 dimineata ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture ... Anon2001 Anon2001 Buna ziua. Mama mea lucrează ca asistentă medicală în ture de 12 ore cu 24 de ore de repaus de mai mulți ani. În ultima tură de noapte (de la 19:00 ... (vezi toată discuția)