avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Soacra mea a suferit un accident de munca prin faptul ca a cazut un palet incarcat pe ea si are fractura de col femural. Ea este internata si nu se stie cand o sa poata merge. Angajatorul nu a vrut sa declare ca este accident de munca si am fost nevoiti sa declaram noi la itm. Dupa ce s.au dus cei de la itm peste firma, a doua zi angajatorul a declarat. Acum ne intrebam care sunt pasii de urmat? Ea este inca in spital si nu stim ce documente si unde sa depunem. Nu stim daca ea a cercetat cazul pt ca nu a vrut sa se stie ca e accident de munca si a rugat.o si pe soacra.mea sa minta.
Ajutati ma cu pasii care sunt de urmat de acum incolo? Trebuie sa ceara si de la spital ceva?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:46, 1 Noiembrie 2019
ITMul va realiza o Cercetare sau CSSMul de la nivelul societății. Depinde de accident.
Buna ziua,
Daca este vorba doar de ingrijiri medicale pe o anumita perioada, fara a rezulta invaliditate, accidentul se cerceteaza de o comisie numita de angajator.
Din aceasta comisie va face parte si lucratorul ce se ocupa cu "protectia muncii" in cadrul firmei unde lucreaza sora dvs.
Dupa finalizarea cercetarii se va depune Procesul verbal de cercetare a accidentului, tot dosarul.., la ITM, spre avizare.
Dupa avizare dvs. o sa primiti o copie a acestuia precum si un exemplar din FIAM-Formular de Inregistrare a Accidentului de Munca.
Daca nu convine rezultatul cercetarii va puteti adresa ITM.
Daca, Doamne fereste, se produce invaliditate, cercetarea este preluata sau refacuta de catre ITM.
Reveniti cu intrebari cand aveti rezultatul cercetari, in aceasta faza dvs., sora, nu are ce face, doar sa dea o declaratie, in fata comisiei de mai sus, in care sa spuna cum s-a intamplat accidentul.
Toate documentele necesare cercetarii accidentului ( cele de la spital, declaratii, etc.) vor fi cerute sau intocmite de aceea comisie.
Ultima modificare: Vineri, 1 Noiembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
@Romeo Romeo
CSSM nu are competente legale in cercetare evenimentelor produse in cadrul firmei. In acest organism se analizeaza evenimentele produse si dupa caz se dispun masuri tehnice, organizatorice, etc.
HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 67. - Pentru realizarea informarii, consultarii si participarii lucratorilor, in conformitate cu art. 16, 17 si 18 din lege, comitetul de securitate si sanatate in munca are cel putin urmatoarele atributii:
j) analizeaza cauzele producerii accidentelor de munca, imbolnavirilor profesionale si evenimentelor produse si poate propune masuri tehnice in completarea masurilor dispuse in urma cercetarii.
In urma anchetei declansate de ITM, angajatorul a primit dispozitie scrisa sa cerceteze evenimentul produs.
Dosarul de cercetare se avizeaza de catre ITM daca sunt indeplinite conditiile legale si firma va inregistra AM si va completa formularul FIAM.
Angajatorul are obligatia sa dea victimei PV de cercetare AM avizat de catre ITM si formularul FIAM. Aceleasi documente se depun si la CJP care gestioneaza Fondul national unic pentru AM si BP constituit in baza Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 din care se platesc serviciile si prestatiile prevazute la
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca,pensionar si angajat cu cim,norma intreaga. ContSters466470 ContSters466470 Buna dimineata, Tatal meu,ieri in data de 24 martie 2018 la ora 05,45 minute a suferit un accident de munca la lucrul, fiind in schimbul 3, de noapte de la ora ... (vezi toată discuția)
Nu am declarat accidentul de munca, il pot declara dupa o luna de la intamplare? Anna-Maria. Anna-Maria. Buna ziua! Am avut un accident de munca in urma cu 3 saptamani (inca sunt in recuperare). Am 19 ani, lucrez de putin timp si mi s-a spus sa nu declar ... (vezi toată discuția)
Ce este de făcut? Vssav Vssav Bună ziua. Am avut un accident la locul de munca, angajat fiind cu contract de 6 luni. A trebuit sa ma opereze la brat pt ca mi am tăiat mușchi. A doua zi ... (vezi toată discuția)