avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... program redus
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

program redus

as dori sa aflu daca, in conditiile in care am in crestere un copil cu handicap grav(2 ani si o luna), mai pot beneficia de reducerea programului de lucru cu 2 ore, asa cum era preevazut in contractul de munca unic la nivel national pentru copii pana la 2 ani. multumesc
Da, puteti beneficia de reducerea programului pana cand copilul implineste 3 ani/
Buna ziua !
OUG Nr.96/ 2003 privind protectia maternitatii la locul de munca
ART. 17

(1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.
Cu stima !
.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Contractul colectiv de munca la nivel national

Art. 17. - (1) Salariaţii care renunţă la concediul legal pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la doi ani beneficiază de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fără să le fie afectate salariul de bază şi vechimea în muncă. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de începere a programului de lucru, dacă activitatea unităţii permite.

Concediul legal se prelungeste cu un an in cazul copilului cu handicap. Renuntand la acest drept, aveti un altul : reducerea programului.
Avand copilul cu handicap grav poate aveti dreptul la insotitor/ingrijitor...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintoarcere din cic maria- maria- Daca o salariata se intoarce din concediu de ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani mai beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea salariatei aflata in ccc ramona_tatulescu ramona_tatulescu La intoarcerea salariatei aflata in CCC inainte de implinirea celor doi ani prevazuti de lege pentru ingrijire copil, salariata are dreptul la program redus, ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru alaptare rusualina rusualina Buna ziua, As avea o nelamurire in legatura cu pauza de alaptare. M-am intors din concediul de maternitate (am optat pentru 1 an) si am inteles ca pot opta ... (vezi toată discuția)