avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Elev în clasa a XII-a în pericol de exmatriculare: ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Elev în clasa a XII-a în pericol de exmatriculare: am vrea să ne opunem, dar nu știm ce pârgii legale avem

Buna seara. Va cer sfatul in numele baiatului sotiei mele, 18 ani, crescut fara tata si care e elev in ultimul an la un liceu confesional. I s-au inscenat anumite chestii, e acuzat de lucruri pe care nu le-a facut, toate astea pentru ca a avut curajul sa aiba propria lui opinie. Am fost ieri impreuna cu sotia si am discutat cu directorul care e foarte obtuz, considerand ca si acum, dupa 30 de ani de la revolutie, inca trebuie educati copiii cu metode comuniste, duritatea fiind cuvantul de ordine. Maine este Consiliu Profesoral pentru a se stabili ce masura disciplinara sa i se aplice. Umbla zvonuri ca va fi scos din camin si posibil si din liceu, ceea ce inseamna mult pentru un copil aflat la cateva luni de examenul de bacalaureat. Suntem hotarati sa ne opunem dar nu stim ce parghii legale avem. Va rog sa ne sfatuiti ca sa stim ce avem de facut. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ] .
Ca sa va ajutam concret era nevoie sa stim de ce anume e acuzat si in ce consta inscenarea. Poate aveti nevoie sa ascultati o opinie juridica in concret, ar fi indicat. Nu stim nici in ce consta opinia elevului pentru care spuneti ca ar fi fost, de fapt, sanctionat. Mergem in orb, e nevoie de detalii.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Liliana Gradinaru, Avocat
Multumesc pentru raspuns. N-am insistat pe detalii pentru ca n-am vrut ca sa va obosesc. In ultima vreme e stressat din cauza volumului mare de invatat. Cu ceva timp in urma, la un joc de volei, a fost calcat in mod repetat pe piciorul la care a fost operat de un alt baiat care are pila pe cineva din conducere. A rabdat, dar pana la urma s-a revoltat insa n-a lovit, nici n-a injurat. Saptamana trecuta fiind foarte obosit n-a putut sa doarma din cauza ca sforaia colegul de camera, l-a trezit si l-a asezat pe scaun spunandu-i sa stea acolo pana adoarme el. A doua zi colegul l-a sunat pe taica-sau si acesta pe director, cu care sunt apropiati, fortandu-l cumva sa-l pedepseasca. I s-a dat un avertisment si nu a fost lasat sa-si sustina cauza in consiliu. Se vede clar ca directorul e pornit sa-l pedepseasca aspru. Noi am cerut sa-i dea ceva in folosul comunitatii si ne-am opus categoric ca sa fie scos din camin sau exmatriculat. Se vede treaba ca are tema de casa din partea tatalui colegului. Baiatul a fost mutat deja in alta camera, a fost si s-a impacat cu colegii si are inregistrare audio cu discutia in care ei recunosc ca nu au fost batuti sau altceva grav. Cand i-am spus asta directorului ne-a luat cu GDPR-ul. El a avut voie ca sa intre cu forta pe discutii ale elevilor din camin ca sa mai scoata un capat de acuzare, cum ca i-ar fi instigat pe colegi impotriva conducerii. Avem dovada si aceasta discutie, nu e deloc asa, iar interpretarea e eronata. Nu stim cum sa-i tinem piept, avem dovezile pe care vi le-am spus dar nu stim daca le putem folosi. Voim sa stim ce avem de facut daca directorul insista sa convinga si pe profesorii care i-au tinut partea la primul consiliu. Cam asta-i povestea, sper ca nu v-am obosit. Multumesc!
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sincer, păreți cam subiectiv destul de mult și pare că nu spuneți adevarata poveste, sau cel putin in totalitate.
Exmatricularea este o pedeapsa ce se aplica faptelor grave, și e greu de crezut că directorul și tot Consiliul sunt tâmpiți și nu decid pe fapte ci doar pe pile și cunoștințe.

Spuneți că, un băiat a trebuit să stea pe un scaun, noaptea, până adormea fiul dvs.doar pe.motiv că sforăia.

Se pare ca lucrurile sunt mult mai ample decât ne relatati
Mă rog, nu e treabă noastră asta.

Împotriva exmatriculării puteti formula o sesizare la Inspectoratul Scolar Județean sau al Mun Buc. Depinde unde este școala arondată .
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ar fi fost o chestie cum spuneti nu m-as mai fi obosit si nici pe dumneavoastra. Problema e directorul caruia i s-a pus pata pe baiat. A fost un consiliu in urma caruia i s-a dat avertisment si o mare parte din profesori i-au tinut partea pentru ca invata si are note bune. Acum directorul cauta sa prezinte dovezi trunchiate pentru ca baiatul a avut curajul sa-l contrazica si sa-si sustina punctul de vedere. S-a amanat acel consiliu dar urmeaza. Voiam sa ma sfătuiți ce cai legale am ca sa-l apar. Multumesc pentru sfaturi!
Buna seara. Va scriu doar in calitate de parinte, specializarea mea nu e de ordin juridic. Am trecut printr-o situatie oarecum similara acum vreo 10 ani, cu fiul meu, aflat pe atunci in clasa a 12-a. Diferenta a fost insa ca problemele au fost cu diriginta si cu scaderea notei la purtare.
Pentru a pedepsi un elev, pana la exmatriculare sunt mai multe etape. Cu exceptia mustrarii verbale, restul trebuie aduse, in scris, la cunostinta parintilor.
Aveti aici procedura privind sanctionarea elevilor:
[ link extern ] /
Este adevarat ca elevii au anumite obligatii, dar la fel de adevarat este ca au si drepturi. Noi am facut o adresa atunci pe care am inregistrat-o, cu numar, la secretariatul liceului. Am citit la vremea respectiva
Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, Drepturile copilului, Drepturile omului si Constitutia Romaniei. Am detaliat fiecare abatere de care era acuzat fiul nostru si am facut legatura cu articolul care corespundea de asemenea drepturilor ce i-au fost incalcate sau care ne-au fost noua incalcate. Am recunoscut abaterile copilului nostru, dar am cerut ca pedeapsa sa fie conforma cu legislatia in vigoare si tinandu-se cont de circumstantele faptelor. In final, ne-am exprimat hotararea de a face plangere si la inspectorat, daca nu se rezolva pe plan intern.
Eu sper sa rezolvati. Stiu cat de important e pentru copil sa stie ca sunteti acolo pt el si sunteti decis sa ii aparati drepturile

Alte discuții în legătură

Acuzatii grave fara dovezi ! ContSters202578 ContSters202578 Buna ziua , astazi am avut parte de ceva ce nu credeam ca este posibil , am fost chemat in cabinetul directorului ( fiind elev la liceu ) , mi-a spus ca a ... (vezi toată discuția)
Problema intr-o clasa aaabbbcccdddeee aaabbbcccdddeee Suntem un grup de parinti (28) neajutorati si nebagati in seama. La fel si D-na invatatoare. Acest copil ,din spusele parintilor au ,,PILE,,Am sesizat ... (vezi toată discuția)
Sprijin pentru educatia fiicei mele Anca-Miruna Anca-Miruna Buna dimineata! Sunt mama unei fetite de16 eleva in clasa a X-a. Fata mea este insarcinata in 5 luni si invata la un liceu din Bucuresti. Desi, acesta ... (vezi toată discuția)