avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunicul a cumpărat acum 50 de ani un teren cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunicul a cumpărat acum 50 de ani un teren cu chitanță de mână, la care plătește impozit și pe care s-a construit o casă. Ce acte sunt necesare pentru a face actele de proprietate?

Buna ziua !!
Am si eu 2 intrebari daca ma poate ajuta cineva va rog din suflet este o situatie mai complicata ...!
Bunicul a cumparat in urma cu 50 de ani un teren cu chitanta de mana cu era la aceea vreme pe care s-a construit o casa bineinteles se plateste impozit pe acest teren ! ce acte necesare trebuiesc pentru a face actele de proprietate ? Mentionez ca bunicul meu are amenzi contraventionale destul de multe neplatite pe care are si oprire din pensie !

Revin si cu cea de a 2 a intrebare tot in urma cu 50 langa terenul cumparat de bunici mai era un lot lipit de cel cumparat pe care au tras gard de jur imprejurul terenului au cautat pe aceea vreme proprietarii insa nu au fost de gasit in 2016 au venit mostenitorii proprietarului cu niste acte nu stiu exact ce acte detin dansii pentru ca nu am fost prezent iar a2a oara cand au venit au si masurat terenul de atunci si pana in prezent nu au mai dat nici un semn..pe acest teren nu s-a platit impozit insa l-au avut in grija 50 de ani exista posibilitatea de a face actele pe acest teren ? ce am uitat sa mentionez casa construita pe terenul cumparat se extinde 2 metri pe terenul cel de care au avut grija de el.!!!
Multumesc frumos !!
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 12:31, 15 Noiembrie 2019
Trebuie sa va adresati instantei de judecata, cu o actiune in constatarea uzucapiunii.

(prescriptia achizitiva de 30 de ani, invocand o posesie utila, continua, public, neintrerupta, sub nume de proprietar ).


Succesorii pot uni posesia exercitata de ei, cu posesia autorilor, daca a survenit decesul acestora.

Uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care a ramas in pasivitate, in ceea ce priveste exercitarea dreptului de proprietate.

Aceasta reprezinta o modalitate originara de dobandire a dreptului de proprietate, o dovada absoluta a dobandirii dreptului de proprietate.

Efectele acesteia se produc retroactiv, deci dobandirea dreptului de proprietate este constatata de cand a fost inceputa efectiv posesia.

Aveti in vedere vechiul Cod civil, acesta este aplicabil, anume art. 1846, 1847 din Codul civil.

In probatiune , uzati de inscrisuri, martori, expertiza topografica.



Succes!

Multumesc tare mult !

Bunicul meu are niste amenzi neplatite destul de maricele care cu siguranta nu le poate platii find pensionar si este singurul venit credeti ca ne va incurca aceasta problema pentru perfectarea actelor si care ar fi sansele de castig ?

Multumesc zi buna !
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2019
Florin311, utilizator
Sunt ceva cheltuieli pentru uzucapiune in instanta. Unele pot fi acoperite de stat, depinde de situatia concreta.
Multumesc pentru raspuns !

Imi puteti spune aproximativ cat ar costa sau cum pot afla daca acest caz ar fi acoperit de stat sau cel putin macar o parte ?

Multumesc zi buna !
Solutia este actiune uzucapiune. Aceasta dovedeste ca posesorul (bunicul) s-a comportat ca un adevarat proprietar pe teren de peste
Mult de 30 ani si ca nu a fost “deranjat” de nimeni. Deranjat ar insemna ca a aparut o actiune in instanta sau i-a fost adus la cunostiinta in mod oficial ca altcineva este proprietarul de drept. Posesia se probeaza in principiu cu martori (vecini sau persoane care stiu si ai vazut situatia de peste 30 ani).

Alte discuții în legătură

Cum aflu proprietarul terenului? cornic cornic In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau ... (vezi toată discuția)
Reconstituire act proprietate lalabanciu lalabanciu Buna ziua! Va rog frumos sa ne consiliati in urmatoare problema. Avem o proprietate (a bunicii materne) casa + teren aferent, construita prin 1950. Actele ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)