avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum aflu proprietarul terenului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum aflu proprietarul terenului?

In 1970 parintii mei impreuna cu un vecin au cumparat impreuna 1200 mp teren si o casa cu acte de vinzare cumparare, marginile proprietatii de atunci erau marcate cu copaci si gard existenti si azi. In 1990 s-au facut acte de partaj intre parinti si vecin pentru 1/2 din casa si 600mp teren. In 1992 vecinul a vindut partea lui. In 2000 a murit tatal, si pentru actele de mostenire am facut fisa cadastrala cu masuratori precise. Atunci am constatat ca fata de acte detinem cu 100 mp in plus (mentionat in fisa cadastrala ca fiind in "posesie fara acte"). Mentionez ca terenul se afla in judetul Iasi. Intrebare: cum putem afla al cui este terenul pe care il detinem fara acte din 1970 si cum putem sa-l dobindim cu acte? Ce sanse sunt?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:19, 19 Iunie 2008
Pentru ca parintii detin bunul de mai bine de 30 de ani, pot initia o actiune in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii.
Puteti afla situatia juridica a terenului respectiv intreband la OCPI Iasi sau la registrul agricol din localitatea in a carei raza teritoriala se afla terenul.
Pentru a opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune, conform art. 645 şi art. 1837 C.civ., trebuie îndeplinite condiţiile rezultând din art. 1846-1847 din acelaşi cod şi anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utilă dacă este neîntreruptă, netulburată, publică şi exercitată sub nume de proprietar, conform art. 1846-1847 C.civ.


Subscriu colegului dinaintea mea. Raspunsul il puteti primi de la biroul de carte funciara unde apartine terenul din cadrul OCPI Iasi, in registrul agricol din localitatea in a carei raza teritoriala se afla terenul. O identificare concreta o poate face un expert cadastral care poate face o documentatie in acest sens.
Uzucapiunea e cel mai usor, ieftin si bun mod de dobandire a prorpietatii cat si a identificarii imobilului in cartea funciara pe numele proprietarilor. Dat fiind ca si tatal dvs. a decedat din cate am inteles... este bine ca succesiunea sa se realizeze prin jonctiunea posesiilor.
O zi buna. Succese.
Referitor la jonctiunea posesiilor :
În temeiul art. 1860 C.civ., orice posesor posterior are facultatea, spre a putea invoca dobândirea dreptului de proprietate prin uzucapiune, să unească posesiunea sa cu posesiunea autorului său dacă:
- între aceştia a existat un raport juridic
- posesorul anterior nu a fost proprietarul imobilului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinerea actului de proprietate beneficiind de uzucapiune andrei calud andrei calud Buna ziua! In anul 1990 am cumparat o casa si un teren vis-a-vis de casa, cu chitanta de mana. In anul 2001 primaria a incadastrat terenul respectiv ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G In cazul in care nu exista niciun fel de acte de proprietate pe un teren, acesta mostenindu-se din tata in fiu cum era pe vremuri, ce fel de actiune ar trebui ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)