avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama are Alzheimer și aș dori să îi un curator ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama are Alzheimer și aș dori să îi un curator (sau tutore) care să aibă grijă de ea și să o moștenească. Cine poate fi acea persoană și care este procedura?

Buna ziua,
O am pe mama cu Alzhaimer destul de avansat. In prezent locuieste in apartamentul ei iar cheltuielile de intretinere precum si o femeie care sta cu ea 24/24 le suport eu in buna parte, pensia ei neacoperind cheltuielile necesare. Ca mostenitori sunt eu si o nepoata (urmasul sorei mele) care este plecata peste mari si zari si cu un interes aproape inexistent. Ma intereseaza ca sa pot oferi mamei tot ce este necesar.
Inteleg ca dupa decesul tatalui meu, care a murit acum trei luni, mama are 50% sau 50% plus o treime din proprietate. As dori sa-i iau mamei un curator sau tutore (nu am inteles exact diferenta si care din termeni este corect) si care sa i se atribuie prin acte in regula partea mamei din proprietate atunci cand ea nu va mai fi. Nu am nici o problema ca acel curator sau tutore sa obtina partea mamei din proprietate si in plus ma va usura pe mine foarte mult. Este posibil?
Cine poate fi acest curator sau tutore si cum pot sa demarez acest lucru si cum sa incep procedura legala?
Inteleg ca trebuie sa obtin o decizie medicala prin care se arata ca mama nu are discernamant. Aceasta se poate face prin medicul ei neurolog sau cum sa fac?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:29, 18 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ii atribuie partea, dar la ce va ajuta? Ca mama nu are discernământ și fiind coproprietar veti avea nevoie de acordul ei pentru conservarea, administrarea și întreținerea bunurilor.
V-as sugera fie să lăsați lucrurile asa cum sunt si dupa decesul mamei, dezbateti succesiunea după ambii părinți.
Fie să contactați un avocat, să o puneti pe mama sub interdicție, iar instanța să desemneze un curator special. Ulterior, tot pe cale judecătorească dezbateti si succesiunea (ocazie cu care rezolvați și chestiunea surorii dvs), solicitați atribuirea imobilului în lotul dvs si tot instanța va stabili o sulta pentru mama, pe care i-o puteti depune într-un cont. Iar curatorul desemnat să administreze suma respectiva.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ovi60 a scris:

Nu am nici o problema ca acel curator sau tutore sa obtina partea mamei din proprietate...

Tutorele nu obține nimic pentru sine din bunurile persoanei a cărei avere o administrează.
(dacă ar lucra pentru sine ar fi ... gestiune frauduloasă - din codul penal)
Conform Codului civil (art 123) tutela este o sarcină gratuită (regula în materie). Prin excepție se poate stabili o remunerație...

Dacă o persoană numită tutore este totodată și o rudă în grad succesibil cu persoana a cărei avere o administrează, această persoană moștenește, dar în calitatea ei de RUDĂ, nu de tutore.

Art. 174. - NCC
(1) Tutorele este dator să îngrijească de cel pus sub interdicție judecătorească, spre a-i grăbi vindecarea și a-i îmbunătăți condițiile de viață. În acest scop, se vor întrebuința veniturile și, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdicție judecătorească.

(Despre „a-i grăbi vindecarea”, când discutăm despre Alzheimer, nu prea încape vorbă...
Oricât de dificil v-ar fi, s-ar putea să ajungeți la concluzia că mama dvs. va fi mai bine îngrijită într-o instituție specializată.)

Art. 164. -
(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească.

Art. 170. -
Prin hotărârea de punere sub interdicție, instanța de tutelă numește, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicție judecătorească.

Art. 167. -
În caz de nevoie și până la soluționarea cererii de punere sub interdicție judecătorească, instanța de tutelă poate numi un curator special pentru îngrijirea și reprezentarea celui a cărui interdicție a fost cerută, precum și pentru administrarea bunurilor acestuia.
Ultima modificare: Duminică, 17 Noiembrie 2019
romascanu, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Incredintarea mamei dumneavoastra catre un necunoscut, inclusiv a averii ei, deschide usa larg oricarui tip de "idei" posibile. Exista aziluri de batrani incapand cu 1300 lei/luna, cel putin acesta e pretul minim gasit in Arges de mine. Urmatorul pret foarte comun e de 1500 lei/luna. Garantat sunt si aziluri cu pretentii mai mari, depinde cat puteti oferi. Inchiriati apartamentul si din pensie plus chirie ar trebui sa se descurce. Azilul e fericit sa o tina cat mai mult pentru ca din asta castiga. Persoana care ar ingriji-o daca ramane cu toata averea e interesata sa "scape" cat mai rapid de "problema". Deci alegeti cu grija.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2019
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator sau tutore? oanalumi oanalumi Buna seara, Suntem doua surori, mama a decedat, iar tatal are dementa altzaimher. Cu sora mea nu ma pot intelege, deoarece si ea are o problema psihica. ... (vezi toată discuția)
Punere sub interdictie mgajdan mgajdan Mama are 90 de ani si a primit diagnostic \"delirium in cadrul unei demente de tip Alzheimer-forma severa\" Eu consider ca ar fi bine s-o internez intr-un ... (vezi toată discuția)
Tutela. danielapv danielapv O persoana de 50 de ani cu schizofrenie ,dupa punerea sub interdictie a trecut sub tutela mamei ei in urma unui proces.Se mai pomenesta in sentinta de alta ... (vezi toată discuția)