avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale raspundere asociat minoritar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

raspundere asociat minoritar

V-as ruga sa imi spuneti ce risca un asociat cu o cota de 20% participare la C.S. in urmatoarea situatie: la un SRL decedeaza asociatul majoritar care este totodata si unic administrator. Sediul acestui SRL este in locuinta defunctului ramasa mostenire unei rude care o si vinde imediat dupa decesul asociatului; astfel firma ramane fara administrator, fara asociat majoritar si fara sediu social. Ceilalti asociati nu intreprind nimic pentru continuarea activitatii firmei si nici pentru intrarea in legalitate privind formalitatile ce se impun.Mai mult, nu se mai pot gasi documentele originale ale fimei deoarece acestea erau probabil in acea locuinta vanduta intre timp. Se stie insa ca firma nu avea nici un fel de datorii la stat sau la furnizori, colaboratori, etc. Administratorul decedat nu mai are alte bunuri in afara acestor parti sociale si nu le-a pretins nimeni, desi au trecut deja 3 ani de la deces.
Deci intrebarea mea este: asociatul minoritar are vreo raspundere juridica pentru neimplicarea in aceasta situatie ? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 16:44, 3 Decembrie 2009
Actul constitutiv al SRL-ului ar putea sa va lamureasca ce se intampla in cazul in care un asociat decedeaza.
In privinta acelei rude este de vazut daca a mostenit cu titlu universal sau sub titlu de inventar. In primul caz este si mostenitorul partilor sociale ale decedatului si deci este si asociat in SRL calitate pe care o dovedeste cu certificatul de mostenitor.
In Legea 31/1990, la art. 195 al.2 se prevede posibilitatea ca si un asociat sa poata convoca Adunarea generala a asociatilor, iar la art. 193 al.3 este mentionata modalitatea de adoptare a unei hot. AGA cand nu este intrunita majoritatea ceruta de lege.
Eu zic ca dupa ce consultati Actul constitutiv( daca nu il aveti puteti cere o copie certificata de la ORC) incercati sa convocati o AGA, invitandu-l inclusiv pe mostenitor. In acea AGA veti lamuri toate problemele, continuarea activitatii sau dizolvarea si lichidarea societatii
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2009
Mihail Cazacioc, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat majoritar decedat Monica H. Monica H. Buna ziua. Astazi ma confrunt cu urmatoarea speta: Asociatul majoritar al unui SRL a decedat in 2011. In actul; constitutiv nu se prevede nimic referitor la ... (vezi toată discuția)
Convocare aga la srl cu asociat decedat (nu se cunosc datele tuturor mostenitorilor) cosnec cosnec Buna ziua, Am situatia: Un asociat - administrator (din 5) al unui SRL, doreste sa renunte la calitatea de administrator si sa iasa din firma. Dintre ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social anjinsan anjinsan Daca intr-un SRL sunt doi asociati, unul cu 95% din capitalul social, iar altul cu 5% din capitalul social, se poate lua decizia majorarii capitalului social ... (vezi toată discuția)