avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

Buna ziua va întreb dacă se poate desface contractul de munca fara demisie in condițiile in care este un contract cu perioada de proba de 90 zile.mentionez că am lucrat 2 săptămâni pt o firma din motive de sănătate în familie nu am mai putut merge l am sunat pe șeful sa i spun a spus că nu îi trebuie demisie și că banii o să ii iau peste două săptămâni .acum am sunat și nu vrea sa mi de-a banii pt cele 2 săptămâni lucrate.ce pot face in acest context.mentionez nu am depus demisia și nici o alta notificare doar am înștiințat tel.va mulțumesc și aștept raspuns
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:43, 18 Noiembrie 2019
1. Codul Muncii
art.31
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

In speta, nu este vorba despre o demisie.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neplata diurnei , neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
Și dacă niciunul dintre noi nu a făcut această notificare scrisa ,(eu nu am primit nimic ), ce se poate întâmpla în cazul meu deoarece cred a desfăcut contractul în baza absentării nemotivate de la munca poate cere daune el în instanță . Pot plati eu ceva ?vă mulțumesc anticipat

Solicitati in scris angajatorului , sa va comunice un exemplar de pe decizia de incetare a c.i.m.

In caz de refuz, sesizati ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara.ce pot face in cazul in care angajatorul nu imi achita ... .ale .ale Buna seara.Ce pot face in cazul in care angajatorul nu imi achita salariul sau il achita cu intarziere de 3 saptamani? Se poate lua vreo masura? Multumesc (vezi toată discuția)
Salariu dimdim dimdim Buna Ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Pe 8 ianuarie mi-am depus demisia de la localul unde lucram ca bucatar.Angajatorul nici ... (vezi toată discuția)
Munca pe degeaba Veronica18 Veronica18 Le-am cerut bani pentru cele două săptămâni de muncă și când au auzit mau trimis acasă miau zis că nu-mi plătește nimik pentru zilele de proba ce ... (vezi toată discuția)