avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... chemare in judecata Casa de Pensii
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

chemare in judecata Casa de Pensii

In aprilie 2006 am incheiat o declaratie de asigurare la casa de pensii ca asociat unic pt suma de 1000 ron suma pe care am schimbat-o ulterior la salariul minim pe economie din perioada respectiva. In luna oct.2007 m-am angajat cu contract de munca si m-am dus sa anulez declaratia de asigurare si sa-mi restitue carnetul de munca. Deoarece inregistram debite la plata contributiilor functionarii au refuzat sa-mi restitue carnetul de munca cu toate inscrisurile la zi asa cum cere legea. Am fost si le-am explicat ca eu ca asociat unic am alt regim de calcul al obligatiilor catre cas si anume se ia in calcul venitul obtinut in anul respectiv pe firma mea si daca nu inregistram venit nu aveam nici o obligatie de plata si era valabila in perioada respectiva cumulul de 3 salarii medii pe economie conform caruia se calcula suma de plata pt cas. in anul 2007 am avut pe firma un profit de 746 ron pe tot anul care a acoperit o parte din pierderile suferite in anii precedenti si nu cumula nici intr-un caz 3 salarii medii pe economie.
La sfarsitul anului 2007 s-a dat o OUG 91, parca/2007 conform caruia se lua in calcul suma declarata in declaratia de asigurare sau daca aveai profit oricat de mic esti obligat sa platesti contributii la CAS. Ordonanta a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2008. Eu m-am angajat in oct 2007 cand conform legii Casa de Pensii trebuia sa-mi restituie carnetul inchis.
De atunci mi se trimit somatii de plata acasa cu sume exorbitante pt bugetul meu si mi s-a dat carnetul de munca fara sa fie inchis cum ar trebui, eu intre timp mi-am schimbat locul de munca si am mare nevoie de carnet.
Daca dau in judecata Casa de Pensii ce sanse de castig am in conditiile in care in decretul 92.1976 prevede clar ca nu se poate opri carnetul de munca decat de organul de urmarire penala si numai in legatura cu datele pe care le cuprinde.
Am fost la ei de nenumarate ori si de la director pana la functionar o tin pe a lor ca eu sunt institutie de stat autonoma si au dreptul sa nu imi inchida carnetul de munca, mi-l dau dar fara sa opereze in el modificarile adica imi este inutil.
Am redactat plangerea pt Tribunal dar contabila de la Casa de Pensii sustine ca eu intru sub incidenta OUG 91.2007 SI CA PE ANUL 2007 INREGISTREZ DEBITE LA EI si pana nu le achit nu imi pot elibera carnetul de munca!

Alte discuții în legătură

Ce pot sa fac ,va rog din suflet sfatuitima giovana giovana in anul 2004 mi-am deschis o autorizatie de pers. fizica autorizata, ca taximetrist. in anul 2006 am mers la directia muncii sa-mi platesc retroactiv din urma ... (vezi toată discuția)
Care este baza de calcul a contributiei cas? ContSters160319 ContSters160319 Conform Legii 19/2000 Baza de calcul a contributiei, pt. un PFA, este venitul brut realizat si din 01.01.2008 conf. OU 91/2007, este venitul lunar asigurat ... (vezi toată discuția)
Pfa calcul retroactiv cas mario_bostan64 mario_bostan64 Buna ziua. Daca ma poate lamuri si pe mine cineva !!! Sant PFA din iunie 2005 si am functionat 3 luni pe an. Am facut la ONRC inchidere,deschidere activitate ... (vezi toată discuția)