avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Dupa 14 ani,impinsa de familie,sotia mea a decis sa divorteze.Cum inca mai cred ca exista o sansa,i-am spus ca nu sunt de acord cu asta.Mi-a luat copilul(lumina ochilor mei) si a plecat la parinti.Mi-a comunicat ca a depus divortul si ca sa astept situatia.Am incercat sa o conving sa mergem la un consilier marital dar nu este de acord.Stiu ca,probabil,sunt cel mai prost barbat de pe pamant:cu toate ca mi-a facut ce mi-a facut tot o mai iubesc si vreau sa se intoarca acasa.Dar pentru voi am o alta intrebare:as putea afla inainte de primirea citatiei daca intr-adevar a depus actele de divort?Mentionez ca a luat de acasa certificatul de divort si cel de nastere al copilului in original.De asemenea vreau sa stiu cum as putea sa evit sa-mi ia citatia din cutia postala(socrii locuiesc aproape).Daca nu ma prezint la primul termen divortul se poate pronunta din oficiu?Daca ma prezint pot cere instantei sa o oblige consultarea unui psiholog pe teme matrimoniale?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:31, 5 Decembrie 2009
Trebuie sa asteptati citatia, nu puteti sti dinainte daca intr-adevar a depus cererea de divort sau nu. Vorbiti cu postasul sa va inmaneze personal citatia cand va va sosi si sa nu o lase in cutia postala. Daca nu va veti prezenta dvs. la primul termen nu este o problema, important este sa se prezinte reclamanta.
Prezenta paratului in procesul de divort nu e una obligatorie (nu aceeasi e situatia reclamantului , care , daca lipseste la doua termene de judecata ii e respinsa actiunea ca nesutinuta).
Constat ca existe profunde regrete in privinta acestei casnicii.Legiutorul ,in asemenea cauze , da posibilitatea partilor litigante sa se impace oricand.
Poate ca nu mai exista nicio alta varianta sa salvati aceasta relatie.
Sau poate ca mai exista una : inca o data la starea civila.;)
la prima intrebare raspunsul este da.mergeti la arhiva civila a judecatoriei in a carei raza aveti domiciliul comun si intrebati daca este inregistrata actiunea de divort avand ca reclamant pe sotia dvs( spuneti numele). la a doua intrebare e cam greu sa va raspund( doar sa panditi postasul). nu se poate termina divortul de la primul termen, in cazul dvs.daca dvs nu va prezentatila primul termen si nu primiti personal citatia ci postasul o afiseaza , este obligatoriu ca instanta sa mai acorde un termen de judecata. la a treia intrebare, instanta nu o poate obliga, insa va incerca va va intreba daca exista posibilitatea impacarii ...insa nu o poate obliga
mergeti la arhiva judecatoriei de unde aveti domiciliul comun si interesati-va .Mai exista posibilitatea sa verificati si pe portalul instantelor [ link extern ] /
tot la judecatoria respectiva.

daca nu sunteti de acord cu divortul, formulati intampinare in acest sens, si solicitati respingerea actiunii.E cea mai sigura cale sa fie respinsa actiunea...Nu va sfatuiesc sa nu va prezentati , deoarece actiunea se poate judeca fara dvs, daca ati fost citat legal( si nu prea aveti sanse sa nu fiti, in contextul acesta)

In intampinare trebuie sa contracarati ce sustine sotia in actiune .Mai multe nu va pot spune fara a vedea cazul concret.
1. Mergeti la Judecatoria din raza teritoriala a domiciliului comun al sotilor si verificati la arhiva daca s-a inregistrat vreo cerere de divort de catre sotia dv. Daca da, veti afla nr. de dosar si data primului termen de judecata. Daca nu, mai asteptati o luna si mergeti din nou la aceeasi instanta pentru verificari.

2. Un proces de divort nu se poate incheia la primul termen de judecata, cu atat mai mult cu cat exista si un minor la mijloc. Chiar daca nu existau minori rezultati din casatorie, lipsa consimtamantului dv. la desfacerea casatoriei, era necesara indeplinirea procedurii de citare cu dv., o obligau pe reclamanta sa probeze cererea sa de divort cu martori care puteau fi audiati la un alt termen de judecata.
Fiind vorba despre un minor, este necesara efectuarea unei anchete sociale la domiciliul reclamantei daca solicita incredintarea minorului si proba cu martori.
Prezenta reclamantului in procesul de divort este obligatorie, a paratului nu, fiind facultativa. Paratul are dreptul de a isi face apararile si de a contracara cele sustinute de reclamanta prin intermediul intampinarii. Paratul are dreptul de a invoca exceptii si de a propune probe. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen maxim pentru primirea citatiei acameliac acameliac \"Am gasit pe portalul judecatoriei de sector (in care locuiesc), un dosar in care sunt parat. Acest dosar are data depunerii 5.07.2012, cu termen de ... (vezi toată discuția)
Respectare termen citatie de chemare in instanta ivf ivf Buna Ziua! Am primit o citatie de chemare in instanta ca parat intr-un proces, prin posta. Citatia am gasit-o cand am venit de la servici , nu in cutia ... (vezi toată discuția)
Intrebare vetesi vetesi daca este inaintat actiune de divorti inpotriva mea se poate judeca divortiul fara sa ma prezint nici macar o data?sau mai bine zis fara sa fiu citat macar ... (vezi toată discuția)