avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea lui de mostenire si s-a impartit in mod egal intre noi cei 3 copii , noi facandu-i procura tatalui de a beneficia de veniturile de pe teren pana la decesul sau. Anul trecut , sora mea a decedat fara a avea copii , i-a lasat prin testament sotului sau tot ce detinea . deoarece acum sotul sau are pretentii asupra arendei de pe terenul respectiv , va intreb , exista vreo forma prin care sa-l constrangem sa accepte dorinta surorii mele de a lasa acest drept tatalui nostru , sau de a-i anula dreptul de proprietate asupra partii din teren sau de a reveni asupra deciziei tatalui de a renunta la partea lui de mostenire ? va multumesc
Cel mai recent răspuns: iuliana74 , utilizator 12:34, 26 Noiembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nuva intelegeti puteti solicita iesirea din indiviziune cu sotul surorii si stabilirea sultei . Iar voi cei doi copii in viata solicitati atribuirea terenului dvs.
Daca nuva intelegeti puteti solicita iesirea din indiviziune cu sotul surorii si stabilirea sultei . Iar voi cei doi copii in viata solicitati atribuirea terenului dvs.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din pacate nu.
Tatal nu mai poate reveni asupra declaratiei de renuntare pentru ca termenul de optiune succesorala a expirat, iar mostenirea a fost acceptata de ceilalti mostenitori. Si nici nu cred ca ar fi avut vreo importanta. Sora oricum mostenea o cota, mai mare sau mai mica, pe care a transmis-o ulterior prin testament sotului.
In privinta procurii, mandatul inceteaza prin decesul mandantului, ceea ce inseamna ca pe partea surorii procura nu mai esta valabila.
In momentul de fata tata nu poate ridica decat drepturile dvs si a celuilalt frate. In privinta cotei surorii, ar avea nevoie de o imputernicire de la sotul acesteia.
Dupa cum vi s-a spus mai sus, incercati sa faceti partajul cu cumnatul dvs. Fie amiabil, la notar, fie pe cale judecatoreasca si solicitati atribuirea integrala a terenului unuia dintre dvs.
Ulterior, cel care in urma partajului va devani proprietarul exclusiv al imobilului, va putea dispune dupa cum doreste.
va multumesc pentru raspuns si imi cer scuze dar nu stiu daca am inteles corect , putem solicita atribuirea intregului teren sau doar sa ne desprindem de partea cumnatului ? si as putea sa stiu daca el ar putea vinde partea lui fara acordul nostru ? va multumesc
In momentul de fata, dvs, fratele si cumnatul aveti cate 1/3 din toate terenurile.
Fiecare poate dispune cum vrea de treimea sa, fara acordul celorlalti.
De exemplu, cumnatul poate sa isi vanda cota cui doreste, urmand ca dobanditorul sa ramana in locul lui, in indiviziune cu dvs si fratele.
In practica, este destul de putin probabil ca cineva sa dea niste bani doar pentru o cota dintr-un imobil.
Partajul tocmai asta are ca scop: pune capat starii de indiviziune.
Adica: fie se impart terenurile la 3, fiecare primind cate o suprafata. Fie unul dintre dvs ia absolut tot si plateste celorlalti 2 sulte.

Alte discuții în legătură

Am moștenit de la părinți un teren.suntem patru moștenitori.am ... gabi dobrescu gabi dobrescu Am moștenit de la părinți un teren.Suntem patru moștenitori.Am făcut succesiunea și și ni s - a atribuit cota parte din teren, acesta rămânând in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ,sotul meu (decedat acum) avea un frate si o sora,fratele ... mihaelacandea mihaelacandea Bună ziua ,sotul meu (decedat acum) avea un frate si o sora,fratele făra mostenitori( sotie ,copii) ia dat prin testament surori lui partea din avere ... (vezi toată discuția)
Succesiune blonzi blonzi Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din ... (vezi toată discuția)