avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program lucru excesiv de strict
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program lucru excesiv de strict

O companie are sisteme de acces poarta care contorizeaza intrari/iesiri pesonal. Dupa acestea se face pontajul. Problema este ca la 1 min de intarziere sau de iesire mai devreme se taie o ora intreaga din pontaj, chiar daca omul practic compenseaza si sta mai mult de 8 ore (adica vine mai devreme sau pleaca semnificativ mai tarziu).

Deci practic daca ai un minut pe minus la plecare sau sosire poti sa ai si o ora in plus de lucru ca nu conteaza, nu se ia in considerare.

E legala aceasta practica ?
Cel mai recent răspuns: BX , utilizator 15:39, 9 Decembrie 2019
Durata timpului de lucru este de 8 ore si este trecuta in contractul individual de munca.
In cazul in care firma are un sistem de acces in baza caruia se face pontajul, ar trebui sa existe un regulament intern care trebuie adus la cunostinta angajatilor cu privire la calcularea pontajului. De asemenea, modalitatea de pontare a timpului/orelor suplimentare.
Nu exista un sindicat care sa sprijine salariatii?
Trebuie sa vedeti daca este specificata aceasta sanctiune a angajatorului si in regulamentul intern al unitatii. Daca este sa analizam nu este corect ca angajatul sa intarzie nici cateva minute, dar pentru aceasta abatere se pot aplica sanctiuni disciplinare nu sa iti scada din timpul de munca. Deoarece daca tu ai lucrat 8 h iar pentru 1 minut sa ti se impuna ca ai lucrat doar 7 h nu vad echitabil acest lucru ci mai degraba un abuz, intrucat angajatul a lucrat acea ora iar angajatorul teoretic nu iti plateste acea ora.
Nu este corecta acea practica... puteti depune o sesizare la ITM.

Codul Muncii
Art. 119
(1) Angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.
.....

Art. 120
(1) Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara.
...
Pai ca e abuziv e clar. Problema e ca managementul companiei incearca prin orice mijloace sa opreasca desfasurarea activitatii sindicatului. Sesizari la ITM se strang, dar inca nu se stie inca vreun rezultat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul antonio123 antonio123 ANGAJATORUL poate fii amendat de ITM cind angajatul intra la munca in schimburi si nu semneaza un registru la ce ora a intrat si la ce ora a iesit si cite ore ... (vezi toată discuția)
Trunchiere zilnica a programului de munca Lucian Augustin Lucian Augustin Buna ziua. Sunt reprezentant al salariatilor si ma confrunt cu o problema pentru care nu gasesc raspuns. Angajatorul a adoptat urmatoarea regula in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)