va salut..as avea o intrebare simpla.locuiesc cu concubina mea de 8 ani si avem inpreuna o fetita.din diverse motive fetita nu este pe numele meu..ce trebuie sa fac pt a o trece pe numele meu?.va multumesc
Daca parintii minorului nu sunt casatoriti, atunci acesta poate avea fie numele de familie al mamei, fie al tatalui. Oricum, pe certificatul de nastere al copilului va aparea atat numele mamei cat si numele tatalui.
Numai copilul nascut din casatorie poate avea numele purtat de parintii sai, adica numele pe care l-au stabilit sotii la data incheierii casatoriei: numele lui, numele ei sau numele lor de familie reunite. ;)
Iertati-ma, eu am o meserie care nu are nici o legatura cu domeniul juridic, de aceea nu inteleg de ce un copil nascut in fara casatoriei nu poate purta numele ambilor sai parinti? Care este logica?
Logica o veti afla in textul legal care permite stabilirea numelui de familie al copilului. Legea nr. 119/1996 prevede: Art. 18. -(1) Numele de familie şi prenumele copilului se stabilesc potrivit legii.
(2) Ofiţerul de stare civilă poate refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, părinţii putând opta pentru un nume corespunzător.
(3) Dacă părinţii nu au nume de familie comun sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în certificatul medical constatator al naşterii şi declaraţia verbală a declarantului, întocmirea actului de naştere se face pe baza declaraţiei scrise şi semnate de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului. În caz de neînţelegere între părinţi, va decide serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor de la locul înregistrării naşterii, prin dispoziţie scrisă. ;)
Nu spune nimic de faptul ca in declaratie nu poate sa fie trecute ambele nume, nu??!
Doamna, ati declarat deja copilul cu numele lui, era mai usor sa va decideti inainte in acest sens.
Exista posibilitatea in instanta, dar discutati cu un avocat; nu este o siguranta a obtinerii acestui lucru.