avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Control medical periodic functionari publici
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Control medical periodic functionari publici

Buna seara. va rog sa imi spuneti daca fiind functionar public, beneficiez de o zi libera platita pentru efectuarea analizelor de medicina muncii. eventual si baza legala. multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:06, 30 Noiembrie 2019
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
Conform acestui articol institutia incheie contract de prestari servicii medicale cu un medic specialist de medicina muncii.
-art. 6 Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
Deci, actul normaticv este obligatoriu si pentru institutiile publice.
-art. 7 Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
Reiese ca lucratorii nu trebuie sa-si plateasca analizele si examinarea medicala se efectueaza in timpul programului de lucru. Deci timpul alocat examinarii medicale este platit.
-art. 39 Lucrătorul este obligat să se prezinte la examenele medicale de supraveghere
a sănătăţii la locul de muncă, conform planificării efectuate de către medicul de medicina muncii cu acordul angajatorului.
Prin urmare, examinarea medicala este programata in timpul programului de lucru si lucratorul are obligatia se prezinte la medic conform programarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Analize periodice Nick_bv Nick_bv Bună ziua. Spuneți-mi vă rog dacă este legal ca analizele medicale periodice să se efectueze la locul de muncă și în timpul programului de lucru. ... (vezi toată discuția)
Buna ziua..o intrebare legata domeniul tramsportului Niky34 Niky34 Sunt sofer la o firmă de transport si lucrez pe un camion,in data de 30 august mia expirat analizele medicale specifice siguranței transportului..firma din ... (vezi toată discuția)
Controlul periodic overcast overcast Buna ziua. Lucrez la o firma privata si trebuie sa fac controlu periodic la medicina muncii. Pentru asta trebuie sa ma deplasez in alta localitate la 60 km ( ... (vezi toată discuția)