avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 241 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale majoritatea in Legea 31/90
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

majoritatea in Legea 31/90

Care este majoritatea absoluta si majoritatea simpla in acceptiunea Legii 31/1990:-/
Cel mai recent răspuns: ANAELI , utilizator 23:01, 11 August 2006
Majoritatea simpla este majoritatea celor prezenti. Cea absoluta este 1/2 + 1. Eu asa stiu, sper sa fie ok raspunsul, oricum am sa mai urmaresc topicul, daca gresesc, sper sa aflu din celelalte raspunsuri cum este pana la urma.

Notiunea de “majoritar” are sensul de “majoritate absoluta”, adica (1) fie de peste 50% din capitalul social sau din numarul de actiuni, (2) fie de 50% din numarul total de actiuni + o actiune.
In conditiile in care o societate comerciala are mai multi actionari, dar nici unul nu detine peste 50% din capitalul social, actionarul care detine cea mai mare pondere in capitalul social are statutul juridic de actionar “semnificativ”, de actionar care detine majoritatea “relativa”, si nu absoluta.
Actele normative care contin prevederi ce reglementeaza activitatea societatilor comerciale cu capital “majoritar de stat” se refera la societatile comerciale la care statul detine majoritatea “absoluta” a capitalului social, adica peste 50% din capitalul social, nu si la cele la care statul detine o majoritate “relativa”.
Majoritatea “relativa” exprima faptul ca un actionar detine cea mai mare pondere in capitalul social, dar fara ca aceasta sa fie de peste 50% din total.
Apropos de Legea 31/90,
- din pacate ptr. mine #-o, legea nu spune si ce inseamna majoritatea absoluta - adica raspunsul la intrebarea pe care am formulat-o !

Intre timp am mai "cetit "si am descoperit ca majoritatea absoluta este asa cum spune colegul, adica jumatate plus unul ! - dar,
in interpretarea mea, a ceea ce Legea 31/90 spune totusi de asta data;) ,
jumatatate plus 1 pentru SRL-uri inseamna indeplinirea cumulativa a "jumatate plus unul"
si in ceea ce priveste nr. asociatilor si a nr. de parti sociale !
Citez din Lg. 31/90 :
"Art. 192. - (1) Adunarea generala decide prin votul reprezentând majoritatea absoluta a asociatilor si a partilor sociale, în afara de cazul când în actul constitutiv se prevede altfel. "

Astfel incat, in cazul dat ( 3 asociati , cu nr. egal de parti sociale), majoritatea absoluta nu este indeplinita decat cu toti trei impreuna ! Dixit !
Oricum, multumesc colegului care mi-a dat totusi niste elemente !
Ultima modificare: Vineri, 11 August 2006
ANAELI, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excludere asociat nerotudor nerotudor Buna seara.Va rog a-mi raspunde la urmatoarea speta: Un asociat care detine 45% din capitalul social al unui SRL (celalalt actionar detine 55% si este si ... (vezi toată discuția)
Majoritate absoluta in srl - definitie? vlad_a_anca vlad_a_anca ce se intelege mai exact prin majoritate absoluta, in cazul unui SRL, avand in vedere ca legislatia nu prevede o definitie decat in cazul SA-urilor si in ... (vezi toată discuția)
Transformare societate pe actiuni in srl markvin markvin Este posibila transformarea unei societati pe actiuni cu mai mult de 500 de actionari in srl? Daca da, va rog sa-mi spuneti care ar fi etapele si ce se ... (vezi toată discuția)