avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Custodie totală
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Custodie totală

Cum poți obține custodia totală a copilului
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 21:08, 3 Decembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Termenul popular de „custodie” nu este reglementat în legislația spațiului carpato-danubiano-pontic, nici măcar în DEX n-are semificația de exercitare a drepturilor și obligațiilor față de un minor, ci se referă la paza juridică a unor obiecte puse sub sechestru.
În lumina art 398 Cod Civil, exercitarea autorității părintești de către un singur părinte se poate dispune ori de câte ori există motive întemeiate cerute de interesul superior al minorului, aceste motive nefiind expres și limitativ reglementate, fiind lăsate în baza înțelepciunii judecătorului, datorită multitudinii de situații practice ce se pot contura.
Articolul sus menționat este completat de art 36, alin 7 din legea 272/2004, potrivit căruia:

„Se consideră motive întemeiate pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependenţa de droguri a celuilalt părinte, violenţa faţă de copil sau faţă de celălalt părinte, condamnările pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de droguri,infracţiuni cu privire la viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă, precum şi orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorităţii părinteşti. „
Totodată, din practică am observat că un motiv întemeiat în acest context se explicitează și prin dezinteresul celuilalt părinte, manifestând o stare de pasivitate vădită față de obligațiile legate de creșterea, educarea, supravegherea și întreținerea minorului.
Contractați servicii avocațiale!
In general regula este ca autoritatea părintească /"custodia"se exercită în comun de către ambii părinți,"custodia"exclusiva fiind o excepție , posibil de obtinut doar în cazurile prezentate anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie copil Loredana Diaconu Loredana Diaconu Cum obtin custodia copilului si ce acte imi trebuie? La cine apelez prima data? (vezi toată discuția)
Neimplicare din partea tatălui - pot cere custodie exclusivă? CarmenBugeac CarmenBugeac Daca am o hotarare judecatoaresca in vare tatal a cerut program de vizita dar nu a venit nicodata de can am nascut chiar si dupa ce instanta ne dat custodie ... (vezi toată discuția)
Custodie Catalin-Ioan Catalin-Ioan Ce drepturi si obligatii (responsabilitati) am eu,ca tata,asupra copilului daca ii cedez custodia mamei?sau daca custodia va fi comuna?si ce implica una si ... (vezi toată discuția)