avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihnă

Am dreptul la 21 de zile lucrătoare.Eu mi-am programat 15 zile de concediu,iar restul zilelor,le-am lăsat libere,pentru a putea fi folosit la nevoie (ex.un control sau examen medical).Angajatorul mă obligă sa-mi programez toate zilele de concediu.Poate angajatorul sa ma oblige in acest sens,în situatia in care eu nu stiu exact zilele cand voi avea nevoie?
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
Iuliana-C, utilizator
Cel mai recent răspuns: alex_element , utilizator 11:51, 11 Decembrie 2019
Da, va poate obliga, astfel incat sa se asigure ca va luati toate zilele de concediu, conform Codului Muncii, art. 148, alin. (1):

Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2019
alex_element, utilizator
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.


Concediu de odihnă 2019: Angajatorii ar trebui să stabilească programările pentru anul viitor
www.avocatnet.ro/articol_500...
Ultima modificare: Miercuri, 11 Decembrie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic
Răspunsul dvs m-a băgat și mai mult în ceață.Art.din Codul Muncii,pe care l-ați menționat,nu conține nici măcar un cuvânt cu privire la numărul de zile din concediu pe care eu sunt obligată să le programez și nici dacă sunt obligată să-mi execut concediul odată sau fracționat .Doar art.148 al.5 spune ca "în cazul in care programarea concediilor se face fractionat,angajatorul este obligat sa stabilească programarea astfel încât fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt."Eu mi-am programat 15 zile din 21,și nu am de unde să știu anticipat ce situații neprevăzute îmi pot apărea în anul următor,a căror rezolvare să-mi solicite 1-2 sau mai multe zile de concediu,și în atare situație pretenția angajatorului,apare destul de aberantă,mai ales că nici legea nu conține expres o astfel de reglementare.
De acord, articolul este ambiguu. Dar, pornind de la faptul semnalat de dvs (ca nu se specifica numarul de zile de concediu), se poate argumenta ca aveti nevoie de mai multe zile de concediu decat cele deja programate. In cazul dvs, in 2020 veti avea un concediu de 15 zile, urmand ca restul de 6 zile (neprogramate) sa se reporteze pe anul 2021.
In esenta, rolul programarii concediului este de a se asigura ca fiecare angajat "consuma" zilele de concediu la care are dreptul si, in acelasi timp, de a se face o previziune contabila privind aceste costuri.
Sfatul meu este sa discutati "neoficial" aceasta problema cu seful dvs. Adica, dvs va programati respectivele 6 zile de concediu spre finalul anului 2020. Astfel, in situatia in care aveti nevoie de o alta zi de concediu pe parcursul anului, faceti o cerere pentru ziua respectiva, concomitent cu o cerere prin care anulati o zi din cele 6 de concediu programat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata si perioada concediului de odihna 666ate 666ate Buna,as dori raspuns la:1) Cum se calculeaza zilele de c.o. pe luna/an,avand in vedere ca am vechime totala in domeniu cam 25 de ani,dar lucrez aici din 13. ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna liveomars liveomars Buna ziua, Legea prevede pentru angajati ca concediul de odihna sa fie minim 15 zile lucratoare? Sau fiecare isi i-a cate zile vrea? Daca da, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna mariayacob mariayacob Buna ziua! Angajatorul meu sustine ca sunt obligata sa fac cererea de concediu pe minim 15 zile ideea este ca eu stiu ca cererea se face exact pe zilele in ... (vezi toată discuția)