avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... angajare somer - scutiri taxe
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

angajare somer - scutiri taxe

Exista posibilitatea de a avea anumite avantaje fiscale, inlesniri, etc... in cazul in care se angajeaza someri sau proaspat absolventi. Printre multe conditii eista si una care prevede obligativitatea de a pastra persoana respectiva 3 ani. Ce se intempla daca persoana respectiva isi da demisia sau pleaca 'in Spania la lucru' fara sa spuna nimic si eu sunt nevoit sa ii desfac contractul de munca pe motive disciplinare?
Cel mai recent răspuns: ContSters67773 , utilizator 20:41, 4 Decembrie 2009
Facilitati acordate agentilor economici care incareaza absolventi ai unor institutii de invatamant

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent:
a) 1 salariu de baza minim brut de tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii scolilor profesionale sau ai scolilor de arte si meserii;
b) 1,2 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant liceal sau invatamant postliceal;
c) 1,5 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi din randul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevazute mai sus pe o perioada de 18 luni.
Prin absolvent al unei institutii de invatamant se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii.
Angajatorii care incadreaza absolventi in conditiile mentionate mai sus sunt obligati sa mentina raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii.

Angajatorii care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale absolventilor, anterior termenului de 3 ani sunt obligati sa restituie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare absolvent, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, daca incetarea acestora a avut loc din urmatoarele motive:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) si f) si art. 65 din Legea nr. 53/2003, cu modificarile ulterioare;
b) incetarea raportului de serviciu in temeiul art. 90 alin. (1) lit. b), alin. (2) lit. e) si alin. (4) lit. c) din Legea nr. 188/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatorii care beneficiaza de subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea absolventilor si care inceteaza raporturile de munca sau de serviciu ale persoanelor incadrate pe aceste locuri de munca, din motivele prevazute mai sus, anterior termenelor prevazute de lege, nu mai pot beneficia de o noua subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 2 ani de la data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.
In perioada celor 3 ani, absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii. Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
ContSters67773, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii angajatorul beneficiaza de subventii mihaela zah mihaela zah am absolvit o forma de studii superioare,timp in care am detinut un loc de munca ,nu in domeniu.acum am renuntat la acel loc de munca,si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru absolventi andreea_popescu andreea_popescu daca am urmat cursurile unei facultati la id, un angajator poate beneficia de subventie pt. mine?Multumesc (vezi toată discuția)
beneficiu la angajare. andreiandrei470 andreiandrei470 Buna ziua. As avea nevoie de o lamurie.In luna mai anul acesta me-am depus dosarul de somaj, in urma unei restructurari facute la locul de munca.Acum sunt ... (vezi toată discuția)