avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cat trebuie sa platesc impozit?
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cat trebuie sa platesc impozit?

Doresc sa cumpar un apartament, si m-am inteles cu proprietarii la pretul de 65 mii de euro. Conditia este sa platesc eu impozitul lor. Am acceptat. Am citit aici cum se calculeaza impozitul, numai ca azi m-a sunat un coleg care a fost la notariat sa cumpere si el un ap si i s-a spus ca impozitul se va plati nu la pretul de vanzare cumparare (65 000) ci la un pret mult mai mare la care spun ei ca este pretul unui apartament in zona respectiva. Eu sincer nu imi explic asa idiotenie, ca altfel nu o pot numi, si eu luni ma duc la notariat sa semnam precontractul. Pana la urma la un pret de 65 mii de euro cat trebuie sa platesc impozit (impozitul vanzatorului)

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 21:51, 4 Decembrie 2009
Buna seara.Birourile notariale detin evaluari ale imobilelor din zona in care isi desfasoara activitatea.In situatia in care pretul de achizitionare a apartamentului este mai mic decat valoarea stabilita prin expertiza veti plati taxele notariale la valoarea imobilului rezultata din expertiza.
Eu nu ma refer la taxele notariale, ci ma refer la impozitul pe care vanzatorul trebuie sa il plateasca (catre stat cred) care din cate am citit si am inteles (sper ca bine) ar trebui sa fie 6000 ron + 1% din 5000 Euro nimic mai mult...
Impozitul este reglementat de codul fiscal si depinde de durata detinerii imobilului:

Art. 77^1 - Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.


Din ce spuneti banuiesc ca va incadrati la 6.000 lei + 2% din ce depăşeşte 200.000 lei (nu se calculeaza nimic in euro).
Nu stiu ce ati discutat cu prietenul respectiv, dar poate exista niste neintelegeri. Asa cum s-a spus mai sus, inafara de impozit se platesc niste taxe de carte funciara, care se calculeaza in mod minimal la anumite valori prestabilite. In plus, se mai plateste si onorariul notarului, care variaza de la notar la notar. Impozitul insa este unul singur si se calculeaza la valoarea declarata de parti in contract.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
ContSters20980, utilizator
Multumesc pentru lamuriri. Apartamentul este cumparat de proprietari prin 95. E bine ca acum stiu exact ce discut cu notarul (recomandat de banca) si daca e nevoie caut un altul. O seara buna
Fiecare banca are mai multi notari agreati, puteti solicita altul (sau mai bine o lista din care sa alegeti). Se pare ca va incadrati la impozitul de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe vinzare apartament mostenit cicipic cicipic Am mostenit un apartament de la parintii mei care din pacate s-au strins din viata. As dori sa aflu ce taxe/impozite voi avea de platit daca doresc sa vind ... (vezi toată discuția)
Taxa catre stat ContSters56818 ContSters56818 In urma vanzarii unui imobil,care sunt taxele care se platesc catre stat de catre vanzator,respectiv cumparator? (vezi toată discuția)
Taxe notariale pentru apartament ipotecat Doru_2012 Doru_2012 Cand se vinde un apartament, se plateste la notar 2% din pretul de vanzare al apartamentului. Daca apartamentul e ipotecat, atunci vanzatorul plateste ... (vezi toată discuția)