avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Informarea reciproca despre riscurile profesionale
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Informarea reciproca despre riscurile profesionale

Buna ziua tuturor.
In conformitate cu Art.7, (5), lit.c) <... atunci cand in acelasi loc de munca isi desfasoara activitatea lucratori din mai multe intreprinderi si/sau unitati, angajatorii acestora au urmatoarele obligatii:
... c) sa se informeze reciproc despre riscurile profesionale;...>
Planul propriu de SSM este inaintat Beneficiarului / coordonatorului de SSM iar personalul subcontractantilor este informat prin Fisa de instruire colectiva (Anexa 12 din HG 1425/2006).
Cum se face informarea reciproca intre intreprinderile si/sau unitatile care isi desfasoara activitatea in acelasi loc de munca si intre care nu exista relatii contractuale, toate acestea avand doar contracte de lucrari cu acelasi Beneficiar ?
Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2019
sadrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:39, 26 Iunie 2020
Buna ziua,
Dupa parerea mea...Coordonatorul SSM ar trebui sa aiba un regulament, o procedura legata de asta...
Poate va ajuta si informatiile din H.G. 300/2006
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2019
Ionut.ion, utilizator
Coordonatorul pe linie ssm trebuie sa aiba la dispozitie toate materialele privind identificarea si evaluarea riscurilor profesionale aferente tuturor firmelor/ subcontractorilor care concura la desfasurarea activitatii in santier. In baza acestor materiale, se intocmeste un material privind riscurile profesionale la nivelul santierului, material care este pus la dispozitia tuturor celor care desfasoara activitati in santier.
Conform HG 300/2006 toti antreprenorii/subantreprenorii ar fi trebuit sa inainteze catre coordonatorul SSM, spre consultare si avizare, aceste Planuri proprii. Beneficiarul / coordonatorul SSM nu a pus la dispozitia firmelor din santier Planul de SSM si nici un alt document cu privire la riscurile specifice, Astfel, firmele din santier nu au intocmit Planurile proprii de SSM. In urma unui control de la ITM, pentru un subantreprenor, a fost consemnata masura <informarii reciproce> asupra riscurilor specifice categoriilor de lucrari. Nu scrie nimic de Planul propriu SSM. Se poate face aceasta informare reciproca (intre subantreprenori), conform art.28 din HG 300/2006, printr-un <document care cuprinde măsurile generale de securitate şi sănătate pentru lucrările şantierului ce intră în responsabilitatea sa>, chiar daca articolul se refera la Antreprenor ? Acest document poate fi, de exemplu, <Lista operatiunilor, activitatilor si riscurilor asociate> ?
Multumesc.
Nu. Trebuie prelucrat integral, cu toti participantii la activitatea din santier, materialul cu riscurile profesionale intocmit la nivel de santier.
Daca antreprenorii/ subantreprenorii nu au inaintat materialele proprii catre coordonatorul ssm nu s-a respectat legislatia si cei responsabili pot fi sanctionati disciplinar conform prevederilor ROI al santierului, iar beneficiarul lucrarii amendat contraventional de catre ITM.
Va asigur ca beneficiarul lucrarii nu va fi amendat si nici nu intentioneaza sa se ingrijeasca de elaborarea unui plan general al santierului. Si va mai asigur ca nu va sta nimeni sa asculte parerea noastra privind riscurile in santier. Nu inteleg totusi cum fac dovada unei informari reciproce, cu ce document, cine semneaza...

Alte discuții în legătură

Fisa colectica instruire Stefan stefanut Stefan stefanut BUNA ZIUA ! IN CAZUL IN CARE PE SANTIERE TEMPORAR DE MUNCA FOLOSIM SUBCONTRACTORI TIMP DE 3 LUNI DE ZILE , DIVERSE MESERII( DULGHER , FIERAR ), ACESTIA VOR ... (vezi toată discuția)
Plan propiu de sanatate si securitate in santier cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Prestez servicii de paza pe baza de contract prestari servicii intr-un santier. In acest caz trebuie sa facem plan propiu sde sanatate si ... (vezi toată discuția)
Coordonator în materie de securitate şi sănătate kzm kzm Bună seara. Având in vedere că potrivit art. 13 din H.G. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate si sănătate pentru santierele temporare sau ... (vezi toată discuția)